HomevestiU Pakistanu muslimani pomažu katolicima u izgradnji kapele

U Pakistanu muslimani pomažu katolicima u izgradnji kapele

Na slici: Pakistanski kršćani u molitvi

U pakistanskom gradu Gujranwala živi pedesetak kršćanskih obitelji, koje su u manjini u odnosu na muslimansku zajednicu koja je, preko jednoga svojeg pripadnika, odlučila dati svoj prinos kako bi poduprla radove potrebne za izgradnju novoga bogoštovnog mjesta

Pomoć naših susjeda muslimana za ovu svetu stvar neće nikada biti zaboravljena – tim je riječima otac Samran Anwar, župnik crkve svetoga Josipa, u okrugu Butranwali u Gujranwali, u Pakistanu, komentirao pomoć muslimanske zajednice u izgradnji kapele svete Marije. Grad Gujranwala nalazi se oko 80 kilometara sjeverno od Lahorea, glavnoga grada pokrajine Punjab. Prinos muslimanske zajednice u financiranju gradnje primjer je istinske ljubavi i bratstva – dodao je otac Samran koji je u studenom prošle godine postavio kamen temeljac te tako označio početak gradnje kapele.

 

Znak mira

Prilog tamošnjega muslimana za izgradnju novoga bogoštovnog mjesta pomaže također održavanju skladnoga života s kršćanskim vjernicima. Župnik crkve svetoga Josipa kaže da ne zna koliki je darovani iznos, ali bez obzira na stvarnu vrijednost, ostaje simbolička vrijednost takve odluke, u zajednici u kojoj su većina muslimani. Bit će potrebno još sredstava kako bi se završili radovi, započeti krajem prošle godine, a čiji je završetak još nemoguće točno odrediti.

 

Mladi i dijalog

To je vrlo pozitivna i simbolična gesta. Daje nadu kršćanima u zemlji – istaknuo je u razgovoru za našu radijsku postaju Mobeen Shahid, profesor na Papinskom sveučilištu Urbaniana, i autor brojnih knjiga o Pakistanu. Na tom posebnom području – dodao je – Crkva je posebno živa; upravo je izgrađena četvrta župa, posvećena je svetom Franji Asiškom.

Zapravo, prije 7 je godina bilo sukoba i ranjenih među lokalnim mladim kršćanima i muslimanima, – pojasnio je profesor – ali zahvaljujući također župnikovu radu, uspostavljen je dijalog i razmjena mišljenja među samom mladeži, kao i među političkim i vjerskim vlastima. Ta se vrsta rada u promicanju međureligijskoga dijaloga podupire i jednostavnim prigodama koje valja pospješiti na teritoriju. U tom je smislu spomenuo primjer utakmica kriketa – vrlo popularnoga sporta u toj zemlji – između mladih kršćana i muslimana.

 

Jedna od najstarijih crkvi

Župa svetoga Josipa, u čijem će sklopu biti kapela u izgradnji, ima i povijesnu važnost za istočni Pakistan. Riječ je, naime, o jednoj od najstarijih crkvi u nadbiskupiji Lahore, koja u ovom trenutku ima ukupno 27 župa. Ustanovili su ju, 1953. godine, misionari kapucini iz Belgije, a s novom će kapelom još više biti vidljivi znak kršćanskoga identiteta na tom teritoriju. U tom smislu konkretna pomoć donatora muslimanske vjere poprima duboko značenje i opipljivi je znak bratstva.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: