HomevestiU podnevnom nagovoru papa Franjo se spomenuo Pavla VI.

U podnevnom nagovoru papa Franjo se spomenuo Pavla VI.

Na slici: Papa Pavao VI (Giovanni Battista Montini)

Papa Franjo se nakon molitve Anđeoskoga pozdravljenja spomenuo Pavla VI. koji je preminuo prije 40 godina. Sjećamo ga se – rekao je Papa – s velikim poštovanjem i zahvalnošću

Nakon podnevnoga nagovora papa Franjo se osvrnuo na lik Pavla VI., preminuloga prije 40 godina, na blagdan Preobraženja Gospodinova. Draga braćo i sestre, prije 40 godina blaženi papa Pavao VI. je živio svoje posljednje trenutke na ovoj zemlji – rekao je Papa. Preminuo je u večernjim satima 6. avgusta 1978. godine. Spominjemo ga se s velikim poštovanjem i zahvalnošću, očekujući njegovu kanonizaciju 14. oktobra ove godine. Neka iz neba posreduje za Crkvu koju je toliko volio, i za mir u svijetu. Taj veliki Papa modernosti, pozdravimo ga svi pljeskom! – potaknuo je papa Franjo.

Drugi vatikanski sabor i Humanae Vitae

Pavao VI. će biti proglašen svetim 14. oktobra ove godine, na Trgu svetoga Petra, tijekom Biskupske sinode posvećene mladima. Papa Montini je doveo do kraja Drugi vatikanski sabor, a na posljednjem je javnom zasjedanju rekao: „Ovaj Sabor povijesti predaje Katoličku Crkvu koju predstavlja ova dvorana, puna pastirā koji ispovijedaju istu vjeru, odišu istom ljubavlju, udruženi su u isto zajedništvo molitve, stege, aktivnosti, i – ono što je divno – svi žele samo jednu stvar, dati se, kao Krist naš Učitelj i Gospodin, za život Crkve i za spas svijeta“.

Papa Pavao VI. je također autor enciklike ‘Humanae vitae’, čija se 50. obljetnica obilježava ove godine. U toj se enciklici, među ostalim, odbacuje kontracepcija umjetnim metodama, i zauzima se odlučno stajalište protiv politikā obiteljskoga planiranja.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: