HomevestiU Rumunjskoj započela s emitiranjem prva katolička televizijska postaja

U Rumunjskoj započela s emitiranjem prva katolička televizijska postaja

Katedrala sv. Josipa u Bukureštu

Osim televizijske postaje, Katolička Crkva u Rumunjskoj pokrenula je i video program na društvenim mrežama. Rumunjska je nacionalna televizija u razdoblju opće karantene pak započela s prijenosom nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja iz katedrale svetog Josipa u Bukureštu i grkokatoličke katedrale u Blaju

Usred krize uzrokovane pandemijom sve je više medija u službi vjere kako bi se što primjerenije odgovorilo na žeđ vjernika za Bogom i molitvom. U Rumunjskoj je prošlih dana započela s emitiranjem prva katolička televizijska postaja kojom se želi odgovoriti na duhovne potrebe vjernika u toj zemlji i održati živim crkveno zajedništvo u uvjetima izvanredne zdravstvene krize. Osim televizijske postaje, Katolička Crkva u Rumunjskoj pokrenula je i video program na društvenim mrežama.

Osim toga, kako je prenio internetski portal Talijanske biskupske konferencije, rumunjska je nacionalna televizija u razdoblju opće karantene započela s prijenosom nedjeljnih i blagdanskih misnih slavlja iz katedrale svetog Josipa u Bukureštu, kao i s prijenosom liturgijskih slavlja po bizantskom obredu iz grkokatoličke katedrale u Blaju. Sve je veći broj rumunjskih svećenika koji su tijekom pandemije naučili koristiti nove tehnologije, dok su biskupi bili više prisutni na društvenim mrežama. Kateheze, sastanci i tečajevi preselili su se na Internet.

Više od dva mjeseca vjernici u Rumunjskoj nisu mogli sudjelovati na euharistijskom slavlju u crkvi. Prije osnutka katoličke televizije i prijenosa nedjeljne mise na nacionalnoj televiziji, misna su se slavlja mogla pratiti jedino putem Interneta i Radio Marije. Stanje je dodatno otežavao ograničen radijski prijem na tom području i podatak da, unatoč tome što je 70% domova spojeno na internetsku mrežu, samo polovica stanovništva starijeg od 55 godina koristi Internet.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: