HomevestiU Strumici ‒ Skopju ustoličenje prvog eparha mons. dr. Kire Stojanova

U Strumici ‒ Skopju ustoličenje prvog eparha mons. dr. Kire Stojanova

U nedjelju 2. decembra 2018., u prepunoj katedralnoj crkvi Uznesenja Presvete Bogorodice u Strumici (u Makedoniji) inaugurirana je novoosnovana Eparhija Uznesenja Presvete Bogorodice u Strumici Skopju, a ujedno je ustoličen i prvi eparh mons. dr. Kiro Stojanov.

U svečanom liturgijskom slavlju sudjelovali su prefekt vatikanske Kongregacije za Istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri, domaći ordinarij mons. dr. Kiro Stojanov, oko dvadeset (nad)biskupa te svećenici iz Makedonije i inozemstva.

Prije početka misnoga slavlja dekan o. dr. Zoran Stojanov je uime novoga eparha i uime vjernika, kao i uime svećenika i monaških zajednica, pozdravio predstavnika Njegove svetosti pape Franje kardinala Leonarda Sandrija kao i nazočne (nad)biskupe i svećenike, predstavnike državnih i lokalnih vlasti, vjerskih zajednica i diplomatskog kora.

Dekret o uspostavi nove eparhije kao i dekret o imenovanju mons. dr. Kire Stojanova za prvog eparha pročitao je mons. Paul Butnaro, tajnik Apostolske nuncijature za Republiku Makedoniju. Dekrete je vjernom narodu pokazao kardinal Sandri, nakon čega je novog eparha uveo u službu prateći ga do episkopskog trona.

Novoimenovani eparh je prigodom inauguracije nove eparhije podijelio i unapređenja svećenicima. Čin protojereja-stavrofora dobili su četiri svećenika, dvojici svećenika dodijeljen je čin protojereja, a devetorici čin križonoše.

U prigodnoj homiliji kardinal Sandri je rekao: »U suvremenome svijetu Makedonija je možda jedna mala nacija, ali je velika po svojoj povijesti i osobito u Božjim planovima: Otac našega Gospodina Isusa Krista htio je da Njegov izabranik Pavao iz Tarsa dođe među vas i da vam preda Evanđelje života. U novije vrijeme jedna mala žena, rođena u Skopju, postala je velika u Božjim očima i u očima ljudi služeći najsiromašnijima među siromašnima, slušajući izljev istoga krika kao što je onaj Isusa s Križa ‒ ’Žedan sam!’ Majka Terezija iz Kalkute, znamo, rođena je na ovim prostorima. Odluka Svetoga Oca za uzdignuće Egzarhata za vjernike bizantskoga obreda u Makedoniji ‒ u Eparhiju Uznesnja Presvete Bogorodice u Strumici – Skopju, priznanje je puta koji je dosegao sazrijevanje: dostignuće i zajednički početak napretka, ispunjavajući srca mišlju da radost Kristova Evanđelja može stići do svakog čovjeka s ovoga prostora, osobito do onih koji ga još ne znaju ili su se udaljili od njega. Kao što smo već prije podsjetili, u prošlosti ste bili silni u vjeri i uvijek ispunjeni blaženom nadom u drugi slavni dolazak Spasitelja. Mons. Kiro, koji vas je sve ove godine pratio, sad još više živi poziv utjelovljenja onako kako smo čuli u Evanđelju po Ivanu ‒ da bude dobar pastir, kao Krist, koji poznaje svoje [ovce] i zove ih po imenu, koji se brine za slabe i ranjene, koji nudi hranu na bujnim pašnjacima i vodu kad je suša, ispunjavajući u svim ovim stavovima dar života, sa svom svojom posvećenošću dok je živ. Povjeravamo vladiku, njegove svećenike i sve vas, dragi vjernici, Kristu, zagovoru Presvete Majke Božje: Sveti Otac je htio da vas postavi posve pod tajnom Njezina Uznesenja na nebo. To nas čini sigurnima da ona, u slavi svoga uskrsloga Sina, živi obvezu dobivenu od Njega ispod križa: da bude Majka«, naglasio je kardinal Sandri.

Potkraj arhierejske liturgije obratio se i prvi eparh novoosnovane eparhije mons. dr. Kiro Stojanov riječima: »Na kraju ove božanske liturgije dostojno je i pravedno izreći nekoliko riječi u znak zahvale i molitve za ovaj dan koji je zasigurno ušao u povijest kao velik, a nama je veliki dan početka. Bogu Trojedinomu slava! U Njemu živimo, mičemo se i jesmo. Od Njegove Providnosti, koja nas svaki dan dariva nezasluženim darovima, zahvaljujemo za ovaj čudesni dar – dar nove eparhije. Naši predci ‒ koji su prelazili mučeničke puteve progonstva, nerazumijevanja, koji su samo u tim i takvim okolnostima plaćali cijenu svoje vjere prihvaćanjem svakog zlostavljanja – nisu mogli ni vizionarski sanjati da će jednoga dana ta mala ali Bogu vjerna zajednica biti sabrana u vlastitu crkvenu jedinicu-eparhiju. Spašavali su i branili vlastiti život, vlastitu vjersku tradiciju, obred i jezik. Mi smo danas dočekali da Veliki svećenik Crkve – Sveti Otac – iskaže svoju pastirsku brigu i ljubav, ustanovljujući novu eparhiju s vlastitim biskupom, klerom i narodom, koji su sada zajednica, Eparhija Blažene Djevice Marije na Nebo Uznesene Strumičko-Skopska. Uzoriti gospodine kardinale, prenesite Svetome Ocu našu zahvalnost i naše obećanje ‒ zavjet vjernosti. Trudit ćemo se ispuniti božansko – povijesno poslanje koje nam je povjereno ovim milosno-povijesnim činom. Hvala što ste prepoznali malene i ponizne. ’Velika nam djela učini Gospodin i stoga smo radosni…’«

Eparh Stojanov svoj je zahvalni govor završio riječima upućenim vjernome narodu: »A sad trebam vaše posebno žarke molitve, dragi vjernici. Ozbiljan početak nove eparhije je moliti za svoga pastira, svoje svećenike, da nam u svemu bude po riječi Onoga kojemu ništa nije nemoguće, Gospodina i Gospodara svega. Hvala svima vama koji ste na bilo koji način danas molitvom, srcem, radom i patnjom doprinijeli novome početku. Dakle: Uime Gospodnje!«

Na samom kraju božanske liturgije, uime eparha Stojanova, svećenstva i vjernoga naroda, o. protojerej-stavrofor Georgi Trajkov uručio je dar kardinalu Sandriju, ikonu Uznesenja Presvete Bogorodice. Kardinal Sandri je eparhu Stojanovu predao medaljon kao dar pape Franje.

(kta/kmc)

FOLLOW US ON: