HomevestiU Taizéu održan susret mladih kršćana i muslimana

U Taizéu održan susret mladih kršćana i muslimana

Na slici: Brat Alois, prior Taizéa

U Taizéu, ekumenskoj zajednici utemeljenoj 1940. godine i smještenoj u istoimenom selu u francuskoj pokrajini Burgundiji, prošloga je vikenda održan susret prijateljstva između mladih kršćana i muslimana

Na događaju su sudjelovali djevojke i mladići u dobi između 18 i 35 godina. Prvi dan susreta bio je posvećen Deklaraciji o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, koju su tom prilikom predstavili imam Mohamed-Soyir Bajrafil iz Pariza i svećenik Christian Delorme iz Lyona, nakon čega je održana rasprava.

Subota, drugi dan susreta, bila je posvećena temi gostoprimstva, te su jutarnji program također vodili jedan imam i jedan katolički svećenik. I u petak i u subotu su, u popodnevnim satima, održane radionice o različitim iskustvima dijaloga i prijateljstva iz raznih dijelova svijeta, primjerice iz Europe, Libanona, Senegala i Bangladeša.

Federico Rossi, volonter i sudionik na spomenutom vikendu, u razgovoru je za našu radijsku postaju rekao da je „jednostavnost“ ključna riječ koja, po njegovom mišljenju, opisuje te dane suživota mladih muslimana i kršćana. Kako je istaknuo, riječ je o jednostavnosti koja iznenađuje zato što je postala neuobičajena u ozračju koje prožima suvremene međunarodne odnose. Dani nam u Taizéu pomažu da gledamo na ono bitno, te da shvatimo kako među nama ima više sličnosti nego razlika – kazao je volonter Rossi.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: