HomevestiU Vatikanu je krajem tjedna na programu simpozij o nuklearnom razoružanju

U Vatikanu je krajem tjedna na programu simpozij o nuklearnom razoružanju

Državno tajništvo Svete Stolice priopćilo je da će se od 10. do 11. novembra ove godine u Vatikanu održati međunarodni simpozij na temu „Izgledi za svijet bez nuklearnog oružja i za cjelovito razoružanje“, a koji organizira Dikasterij za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja.

Pročelnik tog dikasterija, kardinal Peter Turkson, istaknuo je kako događaj odgovora prioritetima pape Franje da se poduzmu mjere za svjetski mir i da se iskoriste resursi stvorenoga za održivi razvoj i da bi se unaprijedila kvaliteta života za sve, pojedince i zemlje, bez diskriminacije. Tomu treba pridodati i ono što je monsinjor Bruno Marie Duffé, tajnik spomenutog dikasterija, istaknuo za vrijeme Opće konferencije Međunarodne agencije za atomsku energiju, koja se od 18. do 22. septembra 2017. održala u Beču, naime, važnost moralne odgovornosti državâ i izazov zajedničke strategije dijaloga na koje je pozvao Sveti Otac.

Vatikanska konferencija predstavlja prvi globalni susret o nuklearnom razoružanju nakon usvajanja „Sporazuma o zabrani nuklearnog naoružanja“ koji su 7. jula 2017. godine u New Yorku potpisale 122 zemlje, uključujući i Svetu Stolicu, a koji je od 20. septembra ove godine otvoren za potpisivanje.

Na međunarodnoj će konferenciji sudjelovati nobelovci, visoki predstavnici Ujedinjenih naroda i NATO-a, zatim diplomati iz Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje, Irana, kao i vrhunski stručnjaci za oružje i naoružanje te građanske udruge koje su se dugo vremena aktivno bavile ovim pitanjem. Na susretu će također prisustvovati predstavnici biskupskih konferencija, drugih kršćanskih denominacija, kao i drugih vjeroispovijesti. Posebno važna će biti prisutnost Masako Wada koja je preživjela bacanje atomske bombe na Nagasaki, a koja će predstavljati žrtve nuklearnog oružja i nuklearnih testiranja.

Svetu Stolicu će pak predstavljati Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, te vodstvo Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja. Dodajmo na kraju kako će papa Franjo 10. novembra primiti u audijenciju sudionike međunarodnog simpozija.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: