Homelokalne vestiU Zemunu obilježena tri stoljeća katoličke župe

U Zemunu obilježena tri stoljeća katoličke župe

Svečanom misom u nedjelju 19. septembra u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zemunu, koju je predvodio nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki Đuro Hranić u koncelebraciji sa srijemskim biskupom Đurom Gašparovićem i svećenstvom iz Srijema i Beograda, obilježena je 300. obljetnica zemunske katoličke župe.

Svečanoj misi u znak sjećanja na dolazak svećenika kapucinskog reda 1721. koji su obnovili tu katoličku župu poslije poraza Osmanskog carstva, koja je i završna u nizu svečanosti u povodu 300. obljetnice zemunske župe, nazočili su predstavnici srbijanske vlade za vjerska pitanja, beogradski nadbiskupije i zamjenik apostolskog nuncija u Beogradu, svećenici Srpske pravoslavne Crkve, čelnici općine Zemun, veleposlanik Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević, te predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

Katolička župa u Zemunu spominje se još 1332. godine, kako govore prvi podaci o postojanju crkve, a prema najstarijim danas poznatim spomenicama, u Zemunu su u 15. stoljeću, bile dvije župe: u gornjem gradu Zemlinum superius, i u donjem gradu Zemlinum inferior.

Dolaskom Turaka crkva je srušena i na tom mjestu je podignuta džamija, premda je Zemun tada bio naseljen većinom kršćanima – katoličkim življem, te življem slavenskog porijekla, koje je pripadalo istočnom obredu, jer je Zemun 1451. godine bio u vlasti Janka Hunjadija i srpskog despota Đurađa Brankovića.

Kad je austrijski vojskovođa Eugen Savojski početkom 18. stoljeća vojnim pohodom oslobodio Srijem i Banat od Turaka, Zemun se ponovo počeo naseljavati, a 1721. godine u Zemun kao misionari dolaze franjevci kapucini koji obnavljaju župu. U njihovo vrijeme zabilježeno je prvo krštenje 28. srpnja 1721. te prvo vjenčanje zabilježeno 1727. godine. Kapucini su 1734. godine zaposjeli zapuštenu i porušenu džamiju i pretvorili je u crkvu i posvetili je Blaženoj Djevici Mariji, pomoćnici kršćana.

Nova crkva dovršena je 1795. godine, predstavlja jednobrodnu građevinu, sagrađenu u renesansnom stilu i u to doba smatrala se najljepšom katoličkom crkvom u Srijemu. U XX. stoljeću, 1953. godine renovirana je izvana, a 1960. godine i iznutra, da bi u razdoblju 1975. – 1985. godine bila obnovljena i dobila današnji izgled.

(IKA/KMC)

 

FOLLOW US ON: