HomevestiUčestali napadi i oskvrnuća kršćanskih crkva u Francuskoj

Učestali napadi i oskvrnuća kršćanskih crkva u Francuskoj

U proteklih nekoliko dana u Francuskoj je oskvrnjeno i uništeno više katoličkih crkava. Tako je u nedjelju 17. marta 2019. od strane, za sada nepoznatih, počinitelja zapaljena crkva sv. Sulpicija Pobožnog, jedna od najvećih i najvažnijih crkava u Parizu i to ubrzo nakon nedjeljnog misnog slavlja koje je bilo u dvanaest sati. Policija je zaključila da je požar bio podmetnut, a za počiniteljima i dalje traga. Razmjeri štete na samoj crkvi procjenjuju se na nekoliko stotina milijuna eura jer je uništen bogati inventar crkve.

U Nimesu, u blizini granice sa Španjolskom, je crkva Male Gospe oskvrnjena na način da je na zidu crkve oslikan križ ljudskim izmetom, oskvrnut je i oltar, te samo svetohranište, a posvećene hostije naknadno su pronađene u hrpi smeća koje je nastalo od razbijanja po samoj crkvi. Crkva Naše Gospe u Dijonu, na istoku Francuske, također je pretrpjela vandale. Razbijen je glavni oltar, provaljeno je u svetohranište, a sveto otajstvo vandali su razbacali po podu crkve i obeščastili ga gaženjem. U Lavauru, mjestašcu u južnom dijelu pokrajineTarn, crkvu su napali mladići koji su ruku raspetoga Krista na križu polomili i postavili ju u položaj sramotnoga čina na samom korpusu križa. Nekoliko crkava također je oskvrnjeno na periferiji samoga Pariza.

Katolička Crkva u Francuskoj nije se službeno izjasnila o mogućim napadačima na same crkve, no izrazila je zabrinutost zbog antikršćanske klime koja se sve više širi Francuskom u nadi da će policija odraditi svoj posao te pronaći vandale te da će politika stvoriti takvu klimu u kojoj će sve vjerske slobode zaista i biti slobode.

Policijski izvještaji pokazuju kako se 80% oskvrnjenja bogoslužnih prostora u Francuskoj odnosi na kršćanske crkve, a u 2018. godini u Francuskoj je prosječno dnevno oskvrnuto dvije kršćanske crkve što mediji baš i nisu popratili. Kroz 2018. godinu Ministarstvo unutarnjih poslova Francuske zabilježilo je 541 antisemitski napad, 100 antimuslimanskih vandalizama i 1063 antikršćanske radnje uglavnom oskvrnućem sakralnih objekata i napadima na službene crkvene osobe.

(kmc)

FOLLOW US ON: