Homenajave„Umjetnost i vjera, ili: kako će ljepota spasti svijet?“ – druga tribina korizmenih petaka

„Umjetnost i vjera, ili: kako će ljepota spasti svijet?“ – druga tribina korizmenih petaka

Druga u nizu Tribina korizmenih petaka, koje organizira Beogradska nadbiskupija, održat će se u petak, 18. marta 2022. godine u 19.00 sati u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75, Beograd (Multimedijalna dvorana Pastoralnog centra Papa Ivan Dobri). Tema tribine biti će „Umjetnost i vjera, ili: kako će ljepota spasti svijet?“. Na tribini gostuje vlč. prof. ddr. sc. Ivica Žižić s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, a tribinu će moderirati prof. dr. sc. Marijan Steiner, superior isusovačke zajednice u Beogradu. Tribine korizmenih petaka su prilika za dopunu znanja i produbljenje vlastite vjere svakoga vjernika, ali svakoga čovjeka dobre volje.

Prije same tribine mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, predvodit će u katedrali u 17.30 sati pobožnost Križnoga puta i misu u 18.00 sati. Za vrijeme pobožnosti Križnoga puta biti će prilika za sakrament ispovijedi.

Ivica Žižić (1973.) svećenik je Splitsko-makarske nadbiskupije, redoviti profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu i pozvani profesor na Papinskome liturgijskom institutu i na Papinskom Sveučilištu Urbaniana u Rimu. Kao vanjski suradnik predaje na Odsjeku za filozofiju i kulturologiju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Teologiju je studirao u Splitu, a magistrirao i doktorirao u Rimu 2005. godine. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine stekao je doktorat iz antropologije. Uz nastavničku aktivnost u Splitu, Rimu i Zagrebu, sudjelovao je predavanjima na raznim konferencijama u Hrvatskoj, Italiji, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Autor je brojnih znanstvenih studija i znanstveno-popularnih članaka objavljenih u Hrvatskoj i inozemstvu. Objavio je sljedeće knjige: Plemenita jednostavnost. Liturgija u iskustvu vjere (Hrvatski institut za liturgijski pastoral, Zagreb, 2011.), Ars liturgica. Teološki pristupi umjetnosti (Crkva u svijetu, Split, 2014.), Nedjelja. Blagdanski etos u vjeri i životu katolika. Kulturno-antropološko istraživanje (Glas Koncila, Zagreb, 2015.), Slava križa. Simboli i slike vjere u ranokršćanskoj kulturi (Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2017.), Marginalije. Zapisi o svećeništvu (Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 2020.), Coram Deo. Riti e ritmi della preghiera liturgica. Percorsi di antropologia liturgica (Cittadella, Asiz, 2020.).

FOLLOW US ON: