Homelokalne vestiUskrsni sajam: promocija dviju knjiga

Uskrsni sajam: promocija dviju knjiga

Drugi dan ovogodišnjega Uskrsnog sajma, 23. marta, imali smo priliku u dvorani Župe Krista Kralja slušati karmelićanina oca Matu Miloša, OCD, pristiglog iz Zagreba. Otac Miloš je vicepostulator kauze sluge Božjega Gerarda T. Stantića. Beograđanima je predstavio knjigu Otajstvom Isusova djetinjstva do mistike, koja je nastala prije godinu dana kao zbirka ulomaka iz pisane riječi o. Gerarda T. Stantića. Na početku je ukratko predstavio biografiju sluge Božjega. Ono što karakterizira njegovu duhovnost jest utemeljenost na meditativnoj, kontemplativnoj i mističnoj molitvi, u čemu je slijedio sv. Tereziju Avilsku, sv. Ivana od Križa i Malu Tereziju, crkvene naučitelje na području duhovnosti. Sljedeća njegova odlika je posebna ljubav prema sakramentu svete ispovijedi i prema pokornicima, a treća razvijen osjećaj i posebno velika skrb za bolesnike. Križ Kristov je također jedna od snažnijih karakteristika duhovnosti o. Stantića. Jednom je pisao o značenju pjevanja na drvetu križa; prihvaćanje životnog križa je za Stantića preduvjet za rast u vjeri. U jednom stihu izrazio se ovim riječima: »Isusove rane su nebeske blagajne, dragocjene gore, zlatne gore, mjesta prave utjehe, zlatne kupke…« Na osebujan se  način o. Gerard diči i hvali mukom Isusa Krista, rekao je o. Miloš.

Vicepostulator je istaknuo kako je otac Gerard stvarno ušao u otajstvo Isusova djetinjstva i na tom putu dosegao sve do mistike: život su u skladu s karmelićanskom duhovnosti uzima kao ulazak u otajstvo Isusa. To je ono što je i živio u svome redovničkom i svećeničkom životu te je tako nastojao doprinijeti razvijanju duhovnosti i mistike na našem području. Ova je knjiga zapravo zbir objavljivanih priloga oca karmelićanina Ante Stantića koji nema nikakve rodbinske veze s kandidatom Gerardom u mjesečniku Zvoniku u kojima se prikazuje lik i djelo sluge Božjega o. Gerarda Stantića…

Blagdan Blagovijesti  

U subotu 24. marta obilježen je blagdan Blagovijesti ili Navještenja Gospodnjega. Te večeri je euharistijsko slavlje predvodio otac nadbiskup, a to je ujedno bio dan kad je prije 18 godina nadbiskup Hočevar imenovan nadbiskupom.

»Zdravo, milosti puna, riječi su kojima zapravo počinje Novi zavjet. Na današnji blagdan Navještenja izazvani smo da razmišljamo o elementarnim pitanjima našega života. Što smo učinili da bi svi ljudi mogli živjeti poput Bogočovjeka Isusa Krista? Ako smo nalik Isusu Kristu, preslikavajući Ga, tek tad će zavladati pravi mir, razumijevanje i bratstvo. Svjedoci smo primanja mnogih milosti, pa tako i ja zahvaljujem dekanu fra Iliji na čestitkama za moje imenovanje nadbiskupom beogradskim prije 18 godina«, rekao je na početku propovijedi mons Hočevar. »Božju smo dobrotu okusili u inicijativi ’24 sata za Gospodina’; to je potvrda da i mi računamo na tu Božju milost i da vjerujemo da nas samo Njegova milost može uvesti u nova vremena«, naglasio je nadbiskup i zaključio: »Na ovaj blagdan morali bismo se zapitati živimo li stvarno poput Isusa Krista. Jesam li Ga približio svim ljudima? Imamo li onaj misionarski duh po kojem drugi mogu prepoznati privlačnost Isusa Krista? Besplatna milost koju smo primili, kad po njoj živimo, osvajat će ljude za Krista«, jer živjeti po milosti također znači privlačno djelovati. Bogorodica je primila taj dar milosti i otad njen život postaje svojevrsno putovanje, sve do njezine nepokolebljive ljubavi i ustrajnosti ispod križa. Samo ljubav može biti lijepa i u tome neka nam pomaže Djevica Marija«, istaknuo je još u propovijedi otac nadbiskup.

Nakon svete mise, u dvorani gdje se odvijao Uskrsni sajam urednik prof. dr. Zoran M. Jovanović predstavio je novu knjigu autora i novinara Miloša Jevtića, knjigu razgovora s beogradskim nadbiskupom mons. Stanislavom Hočevarom. »Nadbiskup je bio ’punoletan’ od samog svog rođenja jer mu je bio život takav… Njegovu misiju u Beogradu vidim više kao iskušenje nego nekakvu krunu… Sam je prihvatio poziv da dođe na ušće dveju reka koje nisu tako bistre i čiste… Ova knjiga nije glorifikacija gospodina nadbiskupa, nego dokaz njegovog samovlastitog žrtvovanja zbog svih nas i da bi progovorio o mnogim temama o kojima prečesto samo razmišljamo…« To su samo neki navodi iz razmišljanja urednika Jovanovića izrečenih o novoj knjizi Predeli verovanja – razgovor s nadbiskupom Hočevarom.

(kmc)

FOLLOW US ON: