Homevesti“Uskrsnuće Ninive” – post i molitva za mir i kraj pandemije

“Uskrsnuće Ninive” – post i molitva za mir i kraj pandemije

BABILONSKI KALDEJSKI KATOLIČKI PATRIJARH KARDINAL LOUIS RAPHAEL I. SAKO (VATICAN MEDIA)

Kršćani u Iraku sudjelovali su u takozvanom „Uskrsnuću Ninive“, razdoblju trodnevnog posta i molitve koje je započelo 25. januara kao svojevrsni uvod u korizmu, prenosi Vatican News.

Kako je objašnjeno u priopćenju babilonskoga kaldejskog patrijarha kardinala Louisa Raphaëla I. Saka, naziv inicijative upućuje na biblijsku priču o Joni kojeg je Bog poslao u grad Ninivu propovijedati stanovništvu, no on je odbio jer je to nežidovski grad. Dok je bježao u suprotnom smjeru od Ninive, u morskoj ga je oluji progutao kit, a on prestrašen i skrušen zamolio Božji oprost te mu je Bog spasio život. Ta priča pokazuje da je Bog milosrdan, suosjećajan Otac koji se brine za svoje sinove i kćeri koje je stvorio i želi njihovo spasenje, istaknuo je kardinal Sako.

Osim toga, Niniva je bila u središtu dramatične kuge koja je pogodila Mezopotamiju u VI. stoljeću. Situacija slična današnjoj, kada je pandemija bolesti COVID-19 utjecala na živote milijuna ljudi. Riječ je o svjetskoj katastrofi u svakom pogledu, s negativnim posljedicama na zdravlje ljudi, te na društvene, kulturne, gospodarske i vjerske aktivnosti, napisao je patrijarh.

No, kako je kuga iz prošlosti prevladana, tako i mi možemo ovo bolno iskustvo pandemije pretvoriti u priliku za milost i dobrotu preko duhovne i društvene solidarnosti. Pokajmo se za svoje grijehe, pomolimo se za spas od koronavirusa, promislimo o smislu svog postojanja, preuzmimo odgovornost prema svojoj braći i sestrama te izrazimo solidarnost sa svim bolesnima, s onima koji su izgubili posao i sredstva za život; pružimo im ruku, pozvao je patrijarh.

Uputio je i snažan poziv na molitvu za povratak mira, sigurnosti i stabilnosti u toj zemlji i pokrajini, nakon svih ratova i sukoba koji su ih zahvatili. Na kraju priopćenja potaknuo je na posebnu molitvu kako bi se ostvario posjet pape Franje Iraku, na programu od 5. do 8. marta, s posjetima Bagdadu, dolini rijeke Ur, koju povezujemo sa sjećanjem na Abrahama, gradu Erbilu te Mosulu i Qaraqoshu u dolini Ninive.

U tom je vidu kaldejski patrijarh sastavio posebnu molitvu koju mjesna Crkva moli od 17. januara. Dugo očekivani Papin posjet bio je i u središtu sastanka Vijeća iračkih katoličkih biskupa održanog 19. januara u sjedištu Kaldejskog patrijarhata u Al-Mansouru, u glavnom gradu Bagdadu.

(ika/kmc)

FOLLOW US ON: