Homelokalne vestiUskrsnuo je – Aleluja!

Uskrsnuo je – Aleluja!

Svečano euharistijsko slavlje na Uskrs, 4. aprila 2021. godine u 10 časova, u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnika katedralne crkve vlč. Mihaela Sokola i mons. Marka Čolića.
Na samom početku svečanog misnog slavlja nadbiskup Hočevar uputio je reči pozdrava i čestitke svim prisutnim vernicima ali i onima koji su euharistijsko slavlje pratili preko RTS-a, Radija Marije ali i putem ostalih sredstava komunikacije. Naime nadbiskup je u svom uvodu podsetio sve vernike na dane Vazmenog trodnevlja koje je Crkva u zajedništvu sa svojim vernicima proslavila kao i na dan samog Uskrsa – početka večnog života „po velikoj i neizrecivoj dobroti Svevišnjega, dostojno smo slavili Veliki četvrtak kao dan novoga zajedništva, utemeljenog na Tajni Euharistije, svećeništva i nove zapovijedi ljubavi; zatim Veliki petak – čudesni prijelaz iz duhovnog ropstva u slobodu djece Božje, a sada pak započinjemo slaviti neizmjerljivi vrhunac svih vrhunaca – Uskrsnuće našega Gospoda Isusa Krista“

Svoju homiliju nadbiskup Hočevar započeo je citiranjem Poslednice na kojoj je i utemeljio celu propoved.

„ Vođa živih opet vlada! “

Beogradski nadpastir podsetio je vernike na značaj jednog od najradosnijih praznika koji slave kršćani, praznika života, koji predstavlja novi početak za sve, jer Isus je umro i uskrsnuo da bi ljude oslobodio greha, da bi im pružio šansu za novi život. Novi život bez mržnje, straha, laži, pasivnosti, ravnodušnosti, žalosti. Kada se rađa novi život tu jednostavno nema mesta za tugu, bol i žalost već samo za radost i sreću; zato i kršćani trebaju biti radosni jer se se Isus rodio na život večni, uskrsnućem, postao je opet vođa živih.

Nadbiskup Hočevar osvrnuo se i na aktuelnu situaciju sa pandemijom virusa koja pogađa sve, bez razlike ali i uputio reči ohrabrenja svim vernicima kao i poticaj da je Božjoj ljubavi sve moguće samo je potrebno verovati. „Ako po Božjem daru vjerujemo i po Njegovoj se dobroti okupljamo u Božjim svetištima, onda znamo da za čovječanstvo i ovaj svijet moramo egzistirati kao najbolja »sol«! Kao »sol« svake prevencije: protiv svake bolesti, protiv svakoga zla i tame! Mi svojim duhom, duhovnošću, odnosima, činima i djelima, riječima i odlukama ‒ onemogućujemo zarazu i pokvarljivost!“ reči su beogradskog nadbiskupa.

Završivši homiliju porukom upućenom svim vernicima „Nisu samo mučenici Kartagine ponavljali: »Sine dominico non possumus« ‒ svojim životom i mi danas ispovijedamo: Bez Uskrsloga, bez Uskrsloga kojeg susrećemo u lirurgiji i pričesti, bez Uskrsloga s kime se sjedinjujemo svake nedjelje, mi ne možemo živjeti: egzistencija naše soli, našeg kvasca i svjetla ‒ nestala bi bez tog Sunca Pravde. Bez sjedinjenja s Uskrslim mi nismo više nositelji nade, bez Njegove snage onemoćali smo, bez Njegove prisutnosti mi nestajemo.“

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: