Homelokalne vestiUtisci i plodovi Uskršnjeg sajma

Utisci i plodovi Uskršnjeg sajma

Na Cvetnu nedelju, 9. aprila, u dvorani župe Krist Kralj u Beogradu, zatvoren je Uskršnji sajam. U porodičnoj atmosferi i u prisustvu vernika koji pripadaju kako istočnom tako i zapadnom obredu u Katoličkoj crkvi, gospodin nadbiskup je zajedno sa organizatorima napravio presek ovogodišnjeg sajma te podstakao prisutne da kažu svoje utiske. Na osnovu utisaka smo mogli da zaključimo da je ovogodišnji Sajam bio po mnogo čemu bogatiji od prethodnih.  Osmišljeni program je obuhvatao četiri kulturno, duhovno i umetnički bogate večeri. Valja istaknuti okrugli sto u petak uveče na kom je predstavljena nova knjiga u izdanju Beogradske nadbiskupije „Svetlo prava“, uz dinamičan dijalog i razgovor autora knjige prof. dr Marka Trajkovića sa teologom i filozofom vlč. Andrejem Đuričekom, šabačkim župnikom. Sam razgovor je tekao na jeziku koji se koristi u pravno-filozofskoj sferi, ali zbog toga sam dijalog nije bio ništa manje zanimljiv. Autor se u knjizi ne zaustavlja samo na konkretnim pravnim normama, već se i pita: „da li je ovaj pravni sistem koji nam se nudi dovoljan i celovit?“ Ova knjiga predstavlja okretanje ka svetlu prava, ka veri i razumu. To je na neki način „graditeljski“ posao u kojem nismo odbacili kamen temeljac. Problem izgradnje svetla prava započinje odbacivanjem vere i razuma kao temeljnih stubova čoveka, društva i zgrade prava, kako je napisao autor u uvodnoj reči.

Sledeće večeri je predstavljeno još jedno novo izdanje i to od oca Aleksandra Ninkovića – omiljenog među vernicima – „Kako čitati sveto pismo: Stari zavet“. Ova knjiga je zbir posebnih dodataka koji su pre par godina objavljivani u listu „Blagovest“. Cilj ove knjige je da pokažemo kako je Reč Božja živa i da je i danas, po Crkvi, upućena svakome od nas, istakao je otac Aleksandar na promociji.

U subotu popodne u sklopu Sajma su održane dve radionice, za decu i odrasle. Na radionici namenjenoj deci, zajednički se pripremao buket „Hosana“ za Cvetnicu, pod vodstvom Martine Starbek i Lucije Sabolić, veroučiteljice u crkvi Svetog Ante, a uz nesebičnu pomoć animatora za decu in mlade Beogradske nadbiskupije, Ane Živković i Marije Antonele Kanelić. Deci Beogradske nadbiskupije koja su se u većem broju odazvala pozivu priključila su se i deca iz međunarodne zajednice, kao i najmlađi članovi porodica  Neokatekumenskog puta.

U drugoj radionici, odrasli su pripremili i izložili tipična jela vezana za Uskrs, kako bi na završnom večernjem susretu u nedelju na Cvetnicu, ispričali i objasnili običaje i ponudili različita jela svim učesnicima. Najveći doprinos su dali vernici katolici istočnog obreda, rusini i ukrajinci, uz kratak prikaz istorije svog naroda, kao i hrvati iz Bosne.

Treba napomenuti da su sve četiri kulturne večeri bile popraćene sa muzičkim numerama, pesmama i recitacijom. Ovom prilikom im zahvaljujemo, a to su: Ekumenski Moški Zbor, porodica Sabo iz Beograda, Daliborka Malenić i Jelena Andrić.

Uskršnji sajam smo zatvorili uz agape i degustaciju jela koja su pripremili vernici, pripadnici različitih naroda.

(kmc)

FOLLOW US ON: