HomevestiUzbekistan: Katolička zajednica na putu prema Uskrsu

Uzbekistan: Katolička zajednica na putu prema Uskrsu

Molitva i djelatna ljubav ključne su riječi koje obuhvaćaju duh s kojim uzbečki katolici žive korizmeno razdoblje – rekao je apostolski upravitelj Uzbekistana, o. Jerzy Maculewicz koji pripada redu Franjevaca konventualaca. Pepelnicom smo započeli korizmu, razdoblje milosti koje priprema naša srca za prihvaćanje Uskrsloga Krista. Činimo najbolje što možemo kako bi smo uključili čitavu zajednicu vjernika: primjerice, otac Piotr Kawa, jedan moj subrat, vikendima posjećuje svaku od pet uzbečkih župa – kazao je apostolski upravitelj, a prenijela agencija Fides.

Za vrijeme tih susreta, održavaju se duhovne vježbe i postoji mogućnost primanja sakramenta pomirenja –  kazao je otac Maculewicz te nastavio – Osim toga, svakog petka u gradu Taškentu obavlja se pobožnost križnog puta: proživljavamo bolni Kristov put prema Golgoti s trenucima za meditaciju koje svaki tjedan priprema druga skupina vjernika. Križni put molimo također nedjeljom nakon euharistijskog slavlja jer nam se ne mogu pridružiti svi tijekom tjedna. Vrlo je važno za nas da se svaki vjernik što bolje pripremi za Uskrs – istaknuo je.

Ne zanemaruje se ni vidik djelatne ljubavi: Kroz ovo vrijeme pozivamo sve da učine neku gestu milosrđa – rekao je apostolski upravitelj – Korizma ne znači samo post i pokoru, nego i djelatnu ljubav. Davanje milostinje, odnosno, svakodnevno činiti nešto dobro i korisno za druge, otvara naša srca za prihvaćanje bližnjega. Korizmeno razdoblje može biti izvrsna vježbaonica kako bi ta sklonost duha postala istinski način života – zaključio je otac Maculewicz.

Dodajmo na kraju da u Uzbekistanu živi 29 milijuna ljudi od čega se oko 80% stanovništva izjašnjava muslimanima, dok 8% stanovništva pripada Ruskoj pravoslavnoj Crkvi. Katolička je zajednica raspodijeljena u pet zajednica koje se nalaze u velikim gradovima te srednjoazijske zemlje, a broji oko 3000 vjernika. U Taškentu je približno 700 aktivnih vjernika, dok drugi žive u gradovima Samarkand, Buhara, Urgenč i Fergana.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: