HomeduhovnostUznesenje Marijino – p. Anto Lozuk

Uznesenje Marijino – p. Anto Lozuk

Svetkovina Uznesenja Marijina je ujedno najstarija i najmlađa svetkovina naše Gospe. Oci već od najranijih vremena naučavaju istinu o Marijinu uznesenju na nebo, a kršćani u tu istinu vjeruju, časte blaženu Gospu i slave njezin blagdan. Podatke o tome imamo već počevši od IV. st. Sv. Epifanije, biskup Salamine, u jednom pismu iz 377. godine piše: “Nigdje nisam našao da je zapisano kako je Marija umrla i kako je pokopana… Luka (2,35) naviješta da je možda završila mučeničkom smrću, a Ivan (Otkr 12,14) da je živa uznesena na nebo… Moguće da se ovo zadnje ispunilo na Mariji… Jer se ništa ne da usporediti s njezinom svetošću…” Tako Epifanije, a uz njega i mnogi drugi. Ali se Crkva nije žurila s proglašenjem dogme. Proglasila ju je tek 1. studenog 1950. Time je konačno prastaro uvjerenje i kršćanskog Istoka i Zapada proglasila istinom vjere.

Istina o Mariji i njezinoj ulozi u povijesti spasenja probijala se i u Božjoj Objavi vrlo polagano. Najstariji tekst NZ-a koji govori o Mariji jest Gal 4,4-5. Ovaj tekst pruža tek magloviti nagovještaj onoga što će snažno izroniti u kasnijim tekstovima. Pavao govori o Ženi od koje se rodio Isus. Ne spominje joj ni ime. Slijedeći tekst, Mk 6,3, daje tek jedan bojažljivi podatak – ime Isusove Majke. Veli: Isus je sin Marijin. Istina o Mariji snažno se probija tek u prva dva poglavlja Matejeva i Lukina Evanđelja. Luka među sinopticima nastupa kao glavni objavitelj istine o Isusovoj Majci. Upoznaje nas s Djevicom iz Nazareta koja se zvala Marija. Opisuje čudesno Navještenje, djevičansko Rođenje, tešku ulogu i visoko dostojanstvo Spasiteljeve Majke. Konačno, Ivan rasvjetljuje neslućene visine i dubine Marijine uloge: Ona je Nova Eva, Majka novog čovječanstva i Majka Božja. Knjiga Otkrivenja u 12. poglavlju donosi veličanstvenu viziju Žene obučene u Sunce, mjesec joj pod nogama, a oko glave kruna od dvanaest zvijezda. Tom slikom zaključuje se svetopisamski govor o Mariji.

Ivan govori apokaliptičkim rječnikom. Ovaj rječnik i ove slike razumiju oni koji ih trebaju razumjeti, a ne razumiju oni koji ih ne trebaju razumjeti. Sunce jest Krist Gospodin, mjesec jest prvi odsjaj njegova sjaja, a zvijezde jesu maleni momenti, iskre koje također odražavaju njegov sjaj. Žena obučena u Sunce-Krista i okružena odbljescima njegova sjaja predstavlja idealno, najljepše ostvarenje ljudskog bića. To je svakako Marijin lik, ali i lik Crkve, pogotovo kad vidimo da na ovu Ženu neprestano vreba Zmaj. To je također slika svakog čovjeka koji dopušta da ga prožme i obuhvati Sunce-Krist.

Marija danas pred nama stoji kao slika naše budućnosti, uzor za kojim trebamo krenuti. Kao na sam dan Uskrsa, danas smo suočeni s prodorom novog stvaranja u ovaj naš stari svijet, stvaranja koje je već zahvatilo i preobrazilo Mariju, a koje će sigurno jednom i nas zahvatiti i nas preobraziti. Uznesenje Marijino jest dan kada je uz Isusa Krista i njegova blagoslovljena Majka doživjela puno ostvarenje svoga ljudskog bitka te tijelom i dušom uživa nebesku slavu… Svetkovina Marijina Uznesenja od neprocjenjivog je značenja za našu kršćansku vjeru i naš život. Uznesenje Marijino, naime, pred nas postavlja nadu kakve na ovoj zemlji nema. U ovoj Nadi gledamo cilj prema kojemu smo pozvani: rajsko ispunjenje svega stvorenja koje je Bogu otvoreno i čeka njegov dolazak… Molit ćemo Uznesenu na nebo, da nas uvijek vodi svojim putem, putem poslušnosti i predanja, putem duboke vjere i velikodušne ljubavi, da već ovdje zavrijedimo biti ukrašeni zvjezdanim odbljescima Božanskog Sunca, i na koncu, da poput Nje zavrijedimo da nas potpuno zaogrne Sunce-Krist.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: