Homelokalne vestiValjevski episkop Milutin preminuo od posljedica koronavirusa

Valjevski episkop Milutin preminuo od posljedica koronavirusa

Episkop Srpske pravoslavne Crkve g. Milutin (Knežević), koji je kao episkop djelovao u Valjevu, preminuo je u ponedjeljak 30. marta u KBC „Dragiša Mišović“ u Beogradu od posljedica zaraze koronovirusom. U istu bolnicu na liječenje je primljen 26. marta.

Povodom smrti episkopa Milutina (71) svoje izraze žaljenja Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom g. g. Irineju uputio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit. U sažalnici nadbiskup Hočevar ističe da ga je vijest o smrti episkopa Milutina duboko potresla. U ime cijele Nadbiskupije i Metropolije patrijarhu Irineju izrazio je najiskrenije saučešće i duhovnu blizinu s velikim molitvenim zajedništvom. „Kao što pisah prošlih dana Njemu osobno, da izrazim našu solidarnost, tako sam sada s Vama u velikoj želji da Svevišnji utješi Vašu žalost i bol te Vam podari, Vaša Svetosti, nadu za budućnost“, ističe nadbiskup Hočevar u svojoj sažalnici i dodaje da ovo veliko iskušenje virusa COVID-19 poziva sve „nas Isusove učenike, da još više tražimo Njegove putove i u velikom zajedništvu vjere, nade i ljubavi i pronalazimo načine svjedočenja snage Njegovog Evanđelja“.

Episkop Milutin rođen je 10. januara 1949. Imenovan je episkopom SPC-a u Australiji i Novom Zelandu godine 2003, a u maju 2006. preuzeo je novoutemeljeno biskupsko sjedište u Valjevu. Bio je poznat i kao pisac i teolog, a njegovi mnogi članci objavljeni su u teološkim časopisima.

(ms-KMC)

FOLLOW US ON: