Homelokalne vestiVazmeno bdjenje u župi sv. Ćirila i Metoda

Vazmeno bdjenje u župi sv. Ćirila i Metoda

Crkva Božja na Veliku subotu u večernjim satima slavi Vazmeno ili Uskrsno bdjenje, koje se sastoji od četiri dijela. U prvom dijelu je Služba svjetla gdje se blagoslivlja oganj i pali uskrsna svijeća. Drugi dio bdjenja sastoji se od službe riječi (čitanja iz Starog i Novog zavjeta – predviđeno je najviše sedam čitanja). Treći dio bdjdenja obuhvaća Krsnu službu u kojoj katekumeni primaju sakramente inicijacije. Četvrti dio je sama Euharistijska služba.

Ove godine u župi sv. Ćirila i Metoda na Veliku subotu, 16. aprila Vazmeno bdjenje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, a koncelebrirali su župnik p. Lojze Letonja i p. Petar Tašev, dok je đakonsku službu obavljao vlč. Stipo Filipović.

Bdjenje je započelo blagoslovom ognja na kome je nakon blagoslova upaljena uskrsna svijeća, koja simbolizira uskrslog Krista, a zatim je krenula procesija kroz crkvu koja je bila u mraku, a đakon noseći svijeću tri puta je otpjevao Svjetlo Kristovo, dok su vjernici palili svoje svijeće s uskrsne svijeće, a nakon toga je uslijedio svečani hvalospjev –„EXULTET“ u kojem se poziva nebo, zemlju i svu Crkvu da se raduju ove noći kad se „nebesko sa zemaljskim, božansko s ljudskim povezuje“. Pjevao ga je župnik Letonja. Slijedila su biblijska čitanja iz starozavjetne i novozavjetne povijesti spasenja.

Nakon čitanja nadbiskup Hočevar je uputio vjernicima propovijed u kojoj ih je potakao da čitavim srcem, razumom i tijelom surađuju u ovim svetim događanjima te da sabrano i s pažnjom prate ovo bdjenje. Bdjenje koje „smo započeli u tami, a to je slika i našega života, slika moga duhovnoga stanja, ali ako zapalimo oganj koji pobjeđuje tamu i svijeću koja simbolizira uskrsloga Krista, koji je svojim križem i ranama povezao nebo i zemlju, onda nas on može osvijetlili i izvući iz tame“, rekao je nadbiskup. Nastavio je tumačiti kako je moguće pobijediti tamu, zlo i ratove koji su u svijetu, samo ovisi jesmo li prihvatili Krista ili ne i jesmo li Njemu predali svoje biće. Nadbiskup osvrnuvši se na čitanje o stvaranju istakao je da je Bog svakoga s ljubavlju stvorio, zato trebamo zahvaljivati što smo stvoreni i Njegovom snagom obnovljeni, a isto tako čitanje o izlasku izraelskog naroda iz ropstva preko pustinje je slika i nas samih, jer i mi uvijek iznova padamo u ropstvo – grijeh, ali nas Bog uvijek izvodi iz grijeha u slobodu po sakramentu ispovijedi. Stoga, svi trebamo obnovu svoga života i svojih obećanja u svojim pozivima koje živimo. „Na taj način smo mi novi Božji narod koji će govoriti o velikim božjim djelima, što smo također čuli večeras“, rekao je nadbiskup. Na kraju propovijedi nadbiskup je protumačio sakramente inicijacije koje će primiti katekumeni i naglasio da je posebno proglašavanje Božje dobrote važno za večerašnje katekumene, da uvijek svjedoče pripadnost Katoličkoj crkvi, jer takvi vjernici će spriječiti raspade obitelji, ratove i sve nevolje u svijetu.

Nakon propovijedi uslijedila je Krsna služba u kojoj su dvije odrasle osobe primile sakramente inicijacije, jedna sakrament krštenja, a druga sakrament svete potvrde.

Na kraju Vazmenog bdjenja nadbiskup je svim vjernicima čestitao Uskrs, kao i onima koji će slaviti za tjedan dana po julijanskom kalendaru.

V.M./KMC

FOLLOW US ON: