HomevestiVenezuela. Oko 4,5 milijuna izbjeglica treba pomoć

Venezuela. Oko 4,5 milijuna izbjeglica treba pomoć

Na slici: Venezuelski migranti u Kolumbiji (novembar 2019.)  (AFP or licensors)

Bruno Desidera, novinar tjednika biskupije Treviso, u razgovoru je za radijsku postaju Vatikan istaknuo da je u Venezueli pomoć potrebna ponajprije onima koji ne mogu napustiti zemlju

U Bruxellesu je ovih dana završio međunarodni sastanak koji su organizirali Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR), Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Europska unija. U središtu je bila dramatična situacija u kojoj se nalaze izbjeglice iz Venezuele. Trenutno je gotovo 80%, od otprilike 4,5 milijuna Venezuelaca koji su napustili svoju zemlju, ostalo u Latinskoj Americi.

Osvrćući se na te podatke, Bruno Desidera, stručnjak za to područje tjednika biskupije Treviso, u razgovoru je za našu radijsku postaju istaknuo da je u Venezueli pomoć potrebna ponajprije onima koji ne mogu napustiti zemlju. S druge strane, rekao je kako postoje projekti koje tek treba provesti, a namijenjeni su prihvatu velikog broja izbjeglica, od kojih većina odlazi u Kolumbiju.

Desidera je, među ostalim, napomenuo da prolazak tih ljudi destabilizira zemlje koje se već nalaze u problemima. Osim toga, upozorio je na ksenofobiju i izrabljivanje izbjeglica. Ipak, izbjeglice se i dalje primaju, i to većinom u sklopu projekata koje provodi Crkva. Venezuela je u ovom trenutku postala zemlja za oplijeniti, s intenzivnom i ilegalnom eksploatacijom takozvanog područja „Arco Minero del Orinoco“, bogatog golemim ležištima zlata, prije svega, ali i dijamanata, koltana, boksita i drugih metala – rekao je na kraju Bruno Desidera.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: