HomevestiVenezuela. Papa želi utvrditi volju dviju strana

Venezuela. Papa želi utvrditi volju dviju strana

Na slici: Hodočasnici iz Venezuele na Trgu svetoga Petra slušaju Papin podnevni nagovor; 16. jula 2017.

Što se tiče krize u Venezueli, i posredovanja Svete Stolice, papa Franjo želi najprije utvrditi namjere dviju strana. Prema njegovim riječima, naime, obje ga strane trebaju zatražiti. I Crkva u Venezueli – koja insistira na mirnom rješenju – spremna je intervenirati

Sveti je Otac uvijek računao, i računa, na mogućnost volje obiju strana utvrđujući postoje li potrebni uvjeti za kretanje tim putom – rekao je Alessandro Gisotti, ravnatelj ad interim Tiskovnoga ureda Svete Stolice, odgovarajući na pitanja novinarā o krizi u Venezueli i o posredništvu Svete Stolice. Ako se diplomacija obavlja u „malim koracima“ – kako je rekao Papa razgovarajući s novinarima u zrakoplovu na povratku iz Ujedinjenih Arapskih Emirata – potrebno je utvrditi volju sukobljenih strana za dijalog. Papa Franjo je vrlo jasan kada ga se pita za mišljenje o onomu što se događa u Venezueli, toj zemlji tako izmučenoj humanitarnom krizom.

 

Posredništvo – ako ga traže sve strane

U spomenutom je razgovoru s novinarima Papa kazao da još nije pročitao pismo koje mu je poslao Nicolás Maduro, ali je pritom istaknuo da je potrebno učiniti „olakšavajuće“ geste u svrhu približavanja. Prvi je korak zahtjev obiju strana. Vidjet ćemo što se može učiniti – rekao je papa Franjo. Ali, kako bi se posredovalo, potrebna je volja obiju strana; trebaju ga zatražiti obje strane. To je uvjet koji ih treba potaknuti da razmisle prije nego što zatraže neku olakšicu ili prisutnost promatrača, ili pak posredništvo. Ali, uvijek obje strane – ponovio je Papa.

Spomenuvši zauzimanje Državnoga tajništva u venezuelskoj krizi, papa Franjo je otvoreno istaknuo slabe rezultate postignute u prošlosti, na razgovorima između Vlade i opozicije održanima u Santo Domingu, u kojima je, kao predstavnik Unije južnoameričkih država, posredovao bivši španjolski premijer Zapatero. Tada se zauzela i vatikanska diplomacija, najprije s nadbiskupom Emilom Paulom Tscherrigom, sadašnjim apostolskim nuncijem u Italiji i Republici San Marinu, a potom s nadbiskupom Claudiom Marijom Cellijem, koji je imao dugogodišnje iskustvo rada u Državnom tajništvu. Tada je rođen samo jedan miš; ništa, samo dim – rekao je Papa tijekom leta prema Rimu.

 

U Panami s mislima upravljenima na Venezuelu

Do velikog je preokreta u venezuelskoj krizi došlo 23. januara ove godine, kada se Juan Gerardo Guaidó Márquez, predsjednik Narodne skupštine, proglasio Predsjednikom države ad interim. Upravo je toga dana papa Franjo stigao u Panamu povodom Svjetskoga dana mladih. U podnevnom je nagovoru 27. januara spomenuo venezuelski narod potičući da se uvijek traži dobro svih stanovnika.

Ovdje, u Panami, mnogo sam mislio na venezuelski narod s kojim se ovih dana osjećam posebno sjedinjen – rekao je Papa. Pred teškom situacijom koju proživljava, molim se Gospodinu da se potraži i postigne pravedno i mirno rješenje za nadvladavanje krize, poštujući ljudska prava i tražeći isključivo dobro svih stanovnika te zemlje. Pozivam vas da molite, stavljajući taj zagovor pod zaštitu Naše Gospe od Coromota, zaštitnice Venezuele – rekao je tada Sveti Otac.

 

Prijašnji Papini apeli

Nije to bio prvi apel pape Franje. Još je 2014. godine, kada je izbila kriza, Papa poslao poruku u svrhu ponovnoga pokretanja dijaloga, govoreći o herojstvu praštanja i milosrđa, čimbenika koji su potrebni za oslobađanje od srdžbe i mržnje, te za kretanje potpuno novim putom, dugim i teškim, koji zahtijeva strpljenje i hrabrost, ali jedinim putom koji može dovesti do mira i pravednosti – napisao je Papa.

I u maju 2017. godine papa Franjo je, u pismu venezuelskim biskupima, potaknuo na izgradnju mostova, na rješavanje velikih problema te zemlje, te izrazio veliku žalost zbog sukobā i nasilja u kojima su, prema najnovijim procjenama UN-ovog Ureda Visokog povjerenika za ljudska prava, posljednjih dana poginule 43 osobe, a oko 850 ih je uhićeno.

 

Zemlja na koljenima

Venezuelske biskupe vrlo zabrinjava i humanitarna kriza u toj zemlji koja je već godinama na koljenima unatoč velikim rezervama nafte kojima raspolaže. Podatci humanitarnih agencija prikazuju stvarnost bijede i napuštanja. Prema podatcima FAO-a 12% stanovništva je pothranjeno, a stopa neishranjenosti je na najvišoj razini u posljednjih 25 godina. Ujedinjeni narodi također procjenjuju da je od početka 2015. godine zemlju napustilo oko 2.300.000 Venezuelaca.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: