HomevestiPapa Franjo moli za venezuelski narod izmučen pandemijom i siromaštvom

Papa Franjo moli za venezuelski narod izmučen pandemijom i siromaštvom

Venezuelski hodočasnici na Trgu svetoga Petra prije pandemije

U pismu kardinalu Baltazaru Porrasu Cardozu za njegov imendan, papa Franjo je ponovno izrazio blizinu venezuelskom narodu “stavljenom na kušnju patnjama prouzročenim pandemijom i arogancijom moćnih”

Papa Franjo je poslao kratko pismo kardinalu Baltazaru Porrasu Cardozu, nadbiskupu Méride i apostolskom upravitelju Caracasa, povodom njegova imendana koji je proslavio na Bogojavljenje. U njemu je ponovno izrazio blizinu venezuelskom narodu koji je posljednjih godina bio žrtva velike humanitarne i društveno-gospodarske krize, danas još otežane pandemijom bolesti COVID-19. Neka vam Bog i dalje daje snagu i otvorenost kako biste očinskim srcem pratili i tješili svoj sveti vjerni narod, stavljen na kušnju patnjama prouzročenim pandemijom, arogancijom moćnih i sve većim siromaštvom koje ga guši – napisao je Papa.

Na svetkovinu Bogojavljenja, dan očitovanja Božje poniznosti, koja – kako je napisao – postaje svjetlost koja pobjeđuje tamu koja prekriva svijet, Papa je kardinalu čestitao imendan te upravio molitvu Gospodinu za njegovu biskupsku službu i njegov osobni život. Na kraju ga je povjerio zaštiti Djevice Marije i svetoga Josipa, te zagovoru svetoga Baltazara, i udijelio svoj apostolski blagoslov.

Papino je pismo popratila i srdačna čestitka državnoga tajnika kardinala Pietra Parolina, koji je na posljednjoj diplomatskoj dužnosti bio upravo u nuncijaturi u Venezueli. I zamjenik državnoga tajnika, Venezuelac, Edgar Peña Parra, iskoristio je tu prigodu kako bi kardinalu uputio izraze poštovanja.

Kardinal Porras Cardozo ovoga tjedna sudjeluje na redovnom zasjedanju Venezuelske biskupske konferencije, koje je, zbog pandemije, virtualno započelo u ponedjeljak. Osim analize stanja u zemlji, venezuelski biskupi raspravljaju o II. nacionalnom susretu djelatnika u pastoralu, koji će se održati ove godine, nakon što je prošle godine odgođen zbog pandemije.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: