HomevestiVijesti iz života Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini

Vijesti iz života Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini

Na slici: Kardinal Vinko Puljić tijekom Mladifesta u Međugorju

Jubilarni 30. festival mladih održan je u Međugorju od 1. do 6. augusta uz sudjelovanje od 500 do 700 svećenika, kardinala Angela De Donatisa, Papinog vikara Rimske biskupije; nadbiskupa Luigija Pezzuta, apostolskog nuncija u Bosni i Hercegovini; nadbiskupa Josea Rodrigueza Carballa, tajnika Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života; nadbiskupa Henryka Hosera, apostolskog visitatora s posebnom ulogom za župu Međugorje; monsinjora Vlade Košića, sisačkog biskupa; kardinal Vinka Puljića, vrhbosanskog nadbiskupa i nadbiskupa Rina Fisichelle, predsjednika Papinskog vijeća za novu evangelizaciju.

Svetom misom koju je, uz koncelebraciju 620 svećenika i nekoliko biskupa, predslavio Papin vikar Rimske biskupije Angelo De Donatis u Međugorju je 1. augusta započeo jubilarni 30. festival mladih. Kardinal De Donatis prenio je topli pozdrav i blagoslov Svetog Oca. Sutradan, 2. augusta, svečano misno slavlje u Međugorju predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto, u zajedništvu s nekoliko biskupa i koncelebraciju 678 svećenika. Na početku misnog slavlja međugorski župnik fra Marinko Šakota zahvalio je nunciju Pezzutu ”za sve što čini za Međugorje”, a u svojoj propovijedi mons. Pezzuto osvrnuo se na geslo ovogodišnjeg Mladifesta ”Idi za mnom”. Katehezu mladima na blagdan Gospe od Anđela, održao je tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života nadbiskup José Rodriguez Carballo.

Apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Henryk Hoser, predslavio je 3. kolovoza središnje večernje misno slavlje u Međugorju uz koncelebraciju 689 svećenika Nakon svete mise deseci tisuća mladih sudjelovali su u procesiji s Gospinim kipom i klanjanju Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu. Četvrtoga dana 30. festivala mladih u Međugorju, 4. augusta, svetu misu u prepunoj crkvi sv. Jakova predvodio je sisački biskup Vlado Košić koji je kazao da ima bratski osjećaj povezanosti sa svim hodočasnicima koji su pristigli iz osamdeset zemalja svijeta. Među hrvatskim hodočasnicima bilo je i oko 300 mladih iz Sisačke biskupije.

Večernje misno slavlje 4. augusta, u Međugorju je predvodio kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, uz koncelebraciju 537 svećenika. Na početku misnog slavlja župnik Šakota zahvalio je kardinalu Puljiću za dolazak ističući da mora podijeliti svoju radost sa svima jer je ”s nama naš pastir u Bosni i Hercegovini”. Posljednje večeri 30. festivala mladih u Međugorju misno slavlje predvodio je predsjednik Papinskog vijeća za novu evangelizaciju nadbiskup Rino Fisichella, uz koncelebraciju 714 svećenika. U prigodnoj propovijedi osvrnuo se na evanđeoski odlomak, priču o čudesnom umnažanju kruha.

Višečlana delegacija biskupije Legnica u Poljskoj, boravila je u Banjolučkoj biskupiji od 29. jula do 2. augusta. Među njima bili su i članovi „Povijesne komisije“ iz spomenute poljske biskupije koji su pregledali i procijenili rad „Istraživačke komisije“ u pokrenutom procesu za beatifikaciju, odnosno proglašenje svetim svećenika Banjolučke biskupije, vlč. Ante Dujlovića, župnika u župi Gumjera, nekada nastanjenoj uglavnom doseljenim katolicima Poljacima. Ovaj mladi svećenik rođen 1913. godine u župi Ivanjska, ubijen je 1943 godine „in odium fidei“, braneći odlučno povjerene mu Kristove vjernike u njegovoj župi. U službenom pismu biskup Legnički „s radošću obavještava“ biskupa Komaricu da je „Povijesna komisija“, osnovana 2017 godine, savjesno i temeljito obavila svoj posao. Svi su tekstovi prevedeni na talijanski jezik i sada dostavljeni biskupu Komarici, kao pokretaču ovog crkvenog procesa, budući da je svećenik Anto Dujlović bio član prezbiterija Banjolučke biskupije i podnio mučeničku smrt u jednoj od župā te biskupije.

Kardinal Puljić primio je 5. augusta delegaciju Hrvatskog kulturnog društva Napredak u kojoj su bili: predsjednik dr. Nikola Čiča i članovi Središnje uprave Venka Zorić i Josip Nikolić. Novi predsjednik i članovi uprave Napretka upoznali su kardinala Puljića s planovima za buduće djelovanje. Predsjednik Nikola Čiča istaknuo je da će Napredak nastaviti raditi na podizanju kulturne svijesti, razvijanju tolerancije i dijaloga u cijelom bosanskohercegovačkom društvu, te se zajedničkim snagama, sa svim akterima na društveno – političkoj razini, posvetiti radu za bolji život na ovome prostoru.

U župnoj crkvi sv. Ilije u Bos. Grahovu obilježena je 3. augusta 78. obljetnica stradanja grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića i više od 200 domaćih Hrvata katolika (iz naselja Obljaj, Ugarci, Luka, Korita, Grahovo, Crni Lug i Mračaj) koji su ubijeni u 2. svjetskom ratu. Svetu misu predvodio je biskup Komarica uz koncelebraciju drvarsko-grahovskog župnika don Davora Klečine. Na komemoraciju su, osim domaćih vjernika, pristigli i oni iz Drvara, Livna, Knina i Siverića, a sudjelovala je i skupina talijanskih volontera iz okolice Trevisa koji su tih dana bili u Grahovu na radnom kampu. Na kraju svete mise župnik Klečina uručio je kao dar biskupu Komarici nedavno izdanu knjigu časne sestre Celine Sarić, rođene Grahovljanke (već dugi niz godina na službi u Rimu), koja je kao djevojčica bila izravnom svjedokinjom stradanja župnika Gospodnetića, majke Barać s djecom i drugih župljana Grahova.

U četvrtak, 8. augusta, u sarajevskoj prvostolnici obilježen je spomen na prvog vrhbosanskog nadbiskupa, slugu Božjega Josipa Stadlera, uz sudjelovanje sarajevskih vjernika, sestara Služavki Maloga Isusa iz Sarajeva i Viteza, te sestara drugih redovničkih zajednica koje djeluju u Sarajevu. Euharistijskom slavlju prethodila je molitva krunice uz prigodna razmatranja o Stadleru – njegovoj misiji služenja i brige za siromahe, koju su animirale sestre Služavke Maloga Isusa. Svetu misu predvodio je vlč. Zdenko Spajić.

Jedina župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji posvećena Preobraženju Gospodinovu u Borovici pokraj Vareša, svečanim euharistijskim slavljem 6. augusta proslavila je svoga naslovnika. Svetu misu, uz sudjelovanje nekoliko stotina vjernika, predslavio je mons. Anto Ćosić, dekan Sutješkog dekanata i župnik u Brezi, u koncelebraciji s 27 svećenika među kojima su bili župnik vlč. Ivan Butum te gvardijan iz Kraljeve Sutjeske fra Željko Brkić. Župa Borovica prije rata imala je oko 1500 vjernika, a danas ih je 35 stalno nastanjenih u ovome selu nadomak srednjovjekovnog kraljevskog grada Bobovca.

U župi Podmilačje kod Jajca 3. augusta održan je 11. susret duhovnih zvanja jajačkoga kraja – župa Jajce, Podmilačje i Dobretići. Sudjelovalo je dvanaest svećenika, deset redovnica i jedan sjemeništarac, od ukupno 73 duhovna zvanja u devet muških i ženskih družbi – 32 svećenika i jedan sjemeništarac te 38 redovnica i 2 novakinje. Najviše je franjevaca provincije Bosne Srebrene i bosanskih franjevki provincije Krista Kralja.

U Deževicama kod Kreševa, 5. augusta svečano je proslavljen patron župe Gospa Sniježna uz bogat duhovni program i sudjelovanje velikog broja vjernika lepeničke, lašvanske i uskopaljske doline. Misno slavlje predvodio je fra Mirko Majdandžić, župnik i gvardijan u Fojnici, a pozdrav svima uputio je župnik vlč. Marin Marić koji je tih dana završio župničku službu u župi Deževice.

U župi Dobretići kod Jajca, 4. augusta svoju Mladu misu proslavio je fra Nikola Pejčin, član franjevačke provincije Bosne Srebrene. Koncelebriralo je oko dvadeset i pet svećenika, među kojima su bili jajački župnik i gvardijan fra Vinko Marković, kreševski župnik i gvardijan fra Josip Tomas, mjesni župnik fra Juro Tokalić te mladomisnici fra Franjo Baraban iz župe Rumboci i fra Josip Kapetanović iz župe Lepenica. Na misnom slavlju bile su i brojne redovnice raznih družbi, među njima i fra Nikolina sestra Ivana.

Svećenik Vrhbosanske nadbiskupije u mirovini, vlč. Petar Babić, preminuo je 1. augusta u 70. godini života i 46. godini svećeništva. Sveta misa zadušnica slavljena je 2. augusta u crkvi sv. Roka u Prudu pokraj Šamca u Bosanskoj Posavini, a svećenik Petar sahranjen je na mjesnom groblju u Prudu. Petar Babić rođen je 1950. godine u obitelji Mije i Katice rođ. Pepić u župi Prud. Osnovnu školu pohađao je u Bos. Šamcu, srednju u Zagrebu, a teologiju u Sarajevu, gdje je zaređen za svećenika 1974. godine. Magistrirao je crkvenu povijest i doktorirao iz dogmatike na Gregoriani u Rimu. Od 1995. do 2011. djelovao je u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Innsbrucku, a svoje umirovljeničke dane provodio je u rodnom Prudu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: