Homelokalne vestiVijesti iz života Katoličke Crkve u Makedoniji

Vijesti iz života Katoličke Crkve u Makedoniji

Na slici: Biskup Kiro Stojanov sa svećenicima, redovnicima i redovnicama na Dan posvećenog života

Dana 31. januara i 1. februara u posjetu Makedonskom Caritasu u Skopju boravila je ravnateljica ureda CRS-a za Europu sa sjedištem u Sarajevu, gđa Debbie Shomberg. Tom prigodom susrela se s predsjednikom Makedonskog Caritasa skopskim biskupom i strumičko-skopskim eparhom mons. Kirom Stojanovim, ravnateljem don Pavom Šekerijom, te je imala prigodu izbliza upoznati život i djelovanje Katoličke crkve u Makedoniji kao i rad samog Caritasa. Gospođi Shomberg izražena je zahvalnost za dugogodišnju suradnju i podršku CRS-a Makedonskom Caritasu.

Počekom mjeseca veljače skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. Kiro Stojanov uputio je svim vjernicima povjerenih mu biskupija pastoralno pismo prigodom dolaska Svetoga Oca pape Franje u Makedoniju 7. maja. U pismu biskup Stojanov poziva: Na Molitvenu pripravu; Svakodnevno duhovno prikazivanje za papin dolazak; Svjedočanstvo svakodnevnog života i još veći izazov za rast u zajedništvu i prigodna molitva u župama nakon svetih misa. Sav vjernički život Crkve u Makedoniji obilježen je sada ovom novom dimenzijom dolaska pape Franje i upravo ta dimenzija prožima i prožimat će sve susrete.

U subotu 2. februara na blagdan Svijećnice kad se obilježava u Crkvi Dan posvećenog života u katedrali Presv. Srca Isusova u Skopju za okupljene svećenike i redovnice biskup Kiro Stojanov predvodio je duhovnu obnovu i euharistijsko slavlje. Izražavajući radost zbog dolaska pape Franje u Makedoniju 7. maja biskup je između ostaloga kazao: „Prva dimenzija našega poziva je odnos, jedinstvo sa Isusom. Druga dimenzija koju je on postavio kao pravilo je naše međusobno jedinstvo. Postajemo neautentični, ako smo „solo“ igrači. Mi smo tim, apostolski zbor, zajednica. Ne može se održati naš odnos sa Isusom bez susreta“.

U susret blagdanu Gospe Lurdske i obilježavanju Svjetskog Dana bolesnika 9. februara u župi Presvetog Srca Isusova u Skopju održan je susret bolesnika i starijih osoba uz volontersku pomoć i organizaciju u prijevozu. Susret je započeo papinom prigodnom katehezom za taj dan na temu „Besplatno primiste, besplatno dajte“ (Mt 10, 8). Euharistijsko slavlje je predvodio biskup Kiro Stojanov koji je uputio riječ ohrabrenja iz dara vjere u nošenju križa. Također je kazao nazočnima: „Ususret dolaska pape Franje želim vam reći da vas trebam, jer ono što vi možete mi ne možemo. Hrabrim vas da vaše trpljenje možete prikazivati Bogu za plodonosan dolazak Svetoga Oca u našu zemlju“. Susret je nastavljen uz agape.

Također u susret blagdanu Gospe Lurdske i obilježavanju Svjetskog Dana bolesnika u katedralnoj župi Uznesenja BDM u Strumici predhodila je trodnevnica koju je predvodio župnik u Bitoli i ravnatelj Makedonskog Caritasa don Pavo Šekerija, a u nedjelju 10. veljače biskup Kiro Stojanov predvodio je svečano liturgijsko slavlje. U prigodnoj propovijedi biskup je kazao: „Najvrijedniji dijelovi Kristova tijela ste vi. Prisjetimo se da nas Isus nije poveo u spasenje govorom i naukom, nego stradanjem i smrću. Dopustimo da u naše biće tjelesno i duhovno Bog posije sjeme stradanja i to sjeme da u nama zrije za spasenje svijeta. Svijet ne živi od bogatih niti od moćnih, svijet se ne spašava od lijepih riječi, nego po tvojim i mojim ranama. Ne možemo naći ni jednog sveca koji nije prošao put stradanja“ kazao je biskup.

Apostolski nuncij za Makedoniju i Bugarsku mons. Anselmo Guido Pecorari se 27. februara u Skopju u rezidenciji biskupa Stojanova susreo s odborom za liturgiju i tehničke pripreme za dolazak Svetoga Oca pape Franje u Makedoniju.

Ovih dana odnosno od 26. do 28. februara u Rimu se održava konferencija regionalnog projekta za razvoj socijalnog poduzetništva tzv. ELBa projekt na kojoj sudjeluje i ravnatelj Makedonskog Caritasa don Pavo Šekerija sa svojim suradnicima.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: