HomevestiVijesti iz života Katoličke Crkve u Makedoniji

Vijesti iz života Katoličke Crkve u Makedoniji

Na slici: Biskup Kiro Stojanov

Na svakom koraku susrećemo one koji gase savjest

Dana 7. januara 2019., Polnoćnu Božićnu liturgiju po julijanskom kalendaru u katedrali „Uznesenja Blažene Djevice Marije“ za vjernike bizantinskog obreda u Strumici predvodio je skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. dr. Kiro Stojanov. Na liturgijskom slavlju uz biskupa Stojanova suslavili su svećenici strumičko skopske eparhije i skopske biskupije. U svojoj prigodnoj homiliji biskup Stojanov je kazao: „Najjače svjetlo što nam je darovano nije ovo vanjsko, ni umjetno, nego darovano nam je svjetlo u savjesti što rasvjetljuje našu nutrinu, naš život. Drugo svjetlo koje nam Bog daruje su naši odgojitelji, učitelji i svjedoci vjere. To su roditelji, svećenici, i svaka osoba koja ima odgovornost za drugoga. Susrećemo se s gorkom istinom gdje su u mnogim slučajevima zatajili roditelji, učitelji i svjedoci vjere. Papa Franjo neumorno nas poziva da se vratimo prvoj vrijednosti. Trojica mudraca na svom putovanju naišli su na čovjeka – vladara – od kojeg su se nadali dobiti informacije, a on je bio čovjek od tame i nije vidio da se Mesija treba roditi u gradu Davidovu. Slijedeći svoju tamu taj je ostao poznat kao onaj koji briše savjest trojici mudraca. Stariji među nama su svjedoci vremena kada su u ime vlasti i moći tadašnji vladari pod svaku cijenu gasili glas savjesti. Tako je rođena  bezbožna ideologija i naraštaji su odgajani u tom duhu. Danas je možda drugačije, no nije lakše, budući da susrećemo na svakom koraku one koji gase savjest. Slaveći ove godine Božić želim s vama podijeliti ove misli o savjesti kao svjetlu, kao zvijezdi vodilji u našem životu“ , kazao je biskup Stojanov.

Šestoročlano izaslanstvo ispred države R. Makedonije i Katoličke crkve u Makedoniji za pripreme glede dolaska Svetoga Oca pape Franje 7. maja u Makedoniju boravilo je  u Rimu od 14. do 17. januara, te se susrelo s odgovornima za protokolarne aktivnosti apostolskog putovanje i  ostvarilo radnu posjetu dikasteriju za medije i uredu papinskih liturgijskih slavlja.

U okviru Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana održana su dva ekumenska molitvena susreta u Skopju: u nedjelju 20. januara u katedrali „Presv. Srca Isusova“ i u ponedjeljak 21. januara u Evangeličko – Metodističkoj crkvi. Tema ovogodišnje molitvene osmine „Teži za samom pravdom“ okupila je kršćane u molitvi i u razmišljanju o pravednosti, temeljenoj na iskustvu susreta sa živim Isusom, po kome nam se jedino otvara put da živimo i širimo milosrđe i solidarnost, istaknuto je između ostalog u prigodnim govorima.

 

Skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. Kiro Stojanov 22. januara susreo se sa vjerskim poglavarima odnosno članovima MRV-a Makedonije. Tema susreta bila je apostolsko putovanje Svetoga oca pape Franje u maju u Makedoniju. Vjerski poglavari izrazili su radost zbog dolaska pape Franje, te su dali svoju podršku biskupu Stojanovu na području organizacije.

 

U organizaciji “Pokreta fokolara -Djela Marijina” održan je 27. januara u Skopju susret kršćana i muslimana na temu: „Zajedno dati nadu“. U prvom dijelu susreta prisutni su upoznati o nadi u kršćanstvu i islamu, te podijelili iskustva nade u svakodnevnom životu, dok su u drugom dijelu susreta čuli iskustva i pogledali video sa međunarodnog susreta kršćana i muslimana prošle godine u Castelgandolfu. Na kraju susreta prisutni su izrazili radost zbog dolaska pape Franje u Makedoniju ističući kako je naš dijalog i zajedništvo najljepši dar papi Franji.

 

Dana 27. januara u katedralnoj župi „Presv. Srca Isusova“ u Skopju započele su pučke misije koje će se održavati kroz narednih par tjedana ponedjeljkom, srijedom i petkom.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: