HomevestiVijesti iz života Katoličke Crkve u Sjevernoj Makedoniji

Vijesti iz života Katoličke Crkve u Sjevernoj Makedoniji

Na slici: Proslava svetkovine Srca Isusova u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji

Dana, 28. juna u večernjim satima u katedrali u Skopju svečanim euharistijskim slavljem proslavljen je patron skopske biskupije i skopske župe, Srce Isusovo, koje je predslavio biskup Kiro Stojanov.

 

Svečano euharistijsko slavlje na blagdan Presvetoga Srca Isusova, u petak, 28. juna, 2019., u prijepodnevnim satima u Bitoli, predvodio je skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. dr. Kiro Stojanov, te je potom zajedno sa župnikom don Pavom Šekerijom obišao pastoralni centar u kojem se privode kraju radovi obnove zahvaljujući doprinosu Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Istoga dana u petak, 28. juna, u večernjim satima u katedrali u Skopju svečanim euharistijskim slavljem proslavljen je patron skopske biskupije i skopske župe koje je predslavio biskup Kiro Stojanov, a slavlje je svojim prigodnim sadržajima bilo u znaku zahvale za dolazak Svetoga Oca pape Franje u Republiku Sjevernu Makedoniju. Slavlje patrona započelo je procesijom oko katedrale, te pjevanjem liturgijskih popijevki u čast Presvetom Srcu Isusovu. U svojoj propovijedi biskup Stojanov je podsjetio na riječi pape Franje prigodom svoga posjeta Sjevernoj Makedoniji koji je nazočne potaknuo da zastanu i gledaju u budućnost, te da smo navikli jesti „tvrdi kruh dezinformacija“ te da smo „završili kao zatvorenici diskreditiranja, etiketiranja i prezira“. „Vjerovali smo da će konformizam utažiti našu žeđ i na kraju završili smo napojeni ravnodušnosti i bezosjećajnosti; hranili smo se raskošnim i velikim snovima i završili s jelom odvratnosti, zatvorenosti i osamljenosti; zasitili smo se vezama i izgubili smo okus bratstva. A Isus je došao da dadne život svijetu i čini to uvijek na način na koji uspijeva da izazove restriktivnost našim računima, prosječnost našim očekivanjima i površnosti našoj intelektualnosti. Došao je da stavi u razgovor naša gledanja i naše sigurnosti, želeći da prijeđemo na jedan novi horizont što daje mjesto jednom različitom načinu da se ostvari realnost“, kazao je, između ostaloga, biskup Stojanov, te zahvalio Bogu na Papinom dolasku što je bilo ohrabrenje za Crkvu i cijelo društvo. Misno slavlje završeno je pjevanjem „Tebe Boga hvalimo“ u kojem se zahvalilo nebu na daru dolaska pape Franje u Skopje. Zajedništvo je nastavljeno ispred katedrale uz agape.

U Skopju je 29. juna održan hod za život na temu „Svjedočanstvo za obitelj“ gdje se, uz katoličke i pravoslavne svećenike i druge službenike vjerskih zajednica, okupilo nekoliko tisuća sudionika i svojom su nazočnošću dali podršku obitelji i braku kao odgovor na kulturu smrti. Nakon hoda kroz centar grada sudionici su se okupili pred pravoslavnom crkvom Sv. Klimenta Ohridskog te su predstavnici crkava i vjerskih zajednica izrekli svoje stavove u obrani za život. U ime Katoličke crkve nazočnima se obratio skopski župnik don Davor Topić kazavši: Najveći dar kojeg smo primili, kojeg imamo jest život i svaki je ljudski život svet. Bog je upravo taj najdragocjeniji dar povjerio obitelji: ona je nositeljica života i rasadnik vrednota. U obitelji je sjeme kulture života koja mora prožeti društvene zakone i ustroj. Zajedništvo muškarca i žene u braku je jedinstveno, prirodno, temeljno i prekrasno dobro za osobe, zajednice i cijela društva. Obitelj je antropološka činjenica – društveno i kulturno srodna činjenica. Ne možemo je okarakterizirati na temelju ideoloških pojmova i koncepata. Također podsjetio je na jedan detalj prigodom Papinog nedavnog posjeta Skopju, koji je svoj susret s mladima zaključio neočekivano privučen jednim prizorom. Papa Franjo je kazao: “Od početka mog govora s vama moja je pozornost bila privučena jednom situacijom. Promatrao sam ovu ženu ispred mene… Očekuje dijete… I netko od vas će pomisliti: “O, kakva nevolja, jadna žena, koliko će se napatiti! Puno će noći provesti bez spavanja jer dijete će plakati…” Ne. Ovo je dijete obećanje, gleda naprijed, prema budućnosti! Ova se žena usuđuje donijeti na svijet dijete jer gleda naprijed, gleda povijest. Ona je osnažena snagom korijena da pronosi život naprijed, da pronosi domovinu naprijed, da pronosi narod naprijed”, znakovito je Papa zaključio svoj susret s mladima u Skopju 7. maja ove godine, citirao je skopski župnik.

Župa Sv. Ćirila i Metodija u Ohridu 30. juna dobila je relikvije Sv. Faustine Kowalske i tom prigodom biskup Kiro Stojanov predvodio je euharistijsko slavlje na kojem su uz župljane nazočili i vjernici iz Poljske. U svojoj propovijedi biskup je istaknuo važnost utjecanju zagovoru svetaca odnosno Sv.Faustini Kowalskoj kao i važnosti ovog događaja imajući u vidu da njene relikvije ostaju u ovoj crkvi.

Od 1. do 4. jula u Skopju je održan ljetni kamp tinejdžera u organizaciji Pokreta fokolara.

Po julijanskom kalendaru 7. jula župa svetoga Ivana Krstitelja u Strumici proslavila je svoga nebeskog zaštitnika Sv. Ivana Krstitelja. Liturgijsko slavlje u zajedništvu sa svećenicima strumičko-skopske eparhije predvodio je protojerej stavrofor o. Gjorg Trajkov župnik u strumičkoj katedrali. Otac Trajkov istaknuo je u svojoj propovijedi rađanje, život i poslanje Ivana Krstitelja. Župno zajedništvo nastavljeno je uz agape.

U Strumici 10. jula u župi Rođenja Sv. Ivana Krstitelja održan je od ranih jutarnjih sati jednodevni kamp za djecu u organizaciji župnika o. Goce Kostova i kapelana o. Atanasa Siračeva.

Prigodom proslave blagdana „Sv. Petra i Pavla” po julijanskom kalendaru, 12. jula, zaštitnika župe u Gevgeliji, svetu arhierejsku liturgiju predvodio je eparh Kiro Stojanov. U svojoj propovijedi eparh Stojanov ohrabrio je nazočne životom i djelima Petra i Pavla ističući njihovu ljubav prema Bogu.

U samostanu sestara Euharistinki u Radovu, 20. jula kroz molitveno duhovni susret obilježena je 162. obljetnica rođenja utemeljitelja sestara Euharistinki o. Josipa Aloatia. Tom prigodom u organizaciji mladih pod vodstvom kandidatice Stefanije upriličen je igrokaz u kojem je predstavljen život utemeljitelja kao i njegove sestre Evrozije Aloati.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: