HomevestiVijesti iz života Katoličke Crkve u Sjevernoj Makedoniji

Vijesti iz života Katoličke Crkve u Sjevernoj Makedoniji

Na slici: Proslava blagdana svete Majke Terezije u Skoplju, u Sjevernoj Makedoniji

Vrhunac obilježavanja duhovno kulturne manifestacije 4. „Dani Svete Majke Terezije“ u skopskoj župi koji su trajali od 3. do 5. septembra, završeno je svečanim euharistijskim slavljem u katedrali na blagdan sv. Majke Terezije, koje je 5. septembra predvodio hvarski biskup i generalni tajnik HBK-a mons. Petar Palić.

Dana 28. augusta 2019. strumičko-skopski eparh mons. dr. Kiro Stojanov predvodio je svetu arhierejsku liturgiju prigodom proslave Uznesenja Blažene Djevice Marije, patrona eparhije i katedrale u Strumici. Eparh Stojanov u svojoj prigodnoj propovijedi istaknuo je ulogu Blažene Djevice Marije u životu kršćana, te se prisjetio i velikog događaja dolaska Svetoga Oca pape Franje u Skopje što je veliki dar neba za narod i Crkvu. Također, vjernička zajednica rado se prisjetila da je 2. decembra 2018. godine, u Strumici, Apostolski egzarhat za katolike bizantinskog obreda u Sjevernoj Makedoniji uzdignut u eparhiju strumičko-skopsku, a dotadašnji egzarh mons. Stojanov je inauguriran za prvoga eparha spomenute eparhije.

U biskupskoj rezidenciji u Skopju, 29. augusta biskup Kiro Stojanov primio je u oproštajni posjet veleposlanicu Republike Hrvatske Danijelu Barišić. Biskup Stojanov zahvalio je veleposlanici Barišić za otvorenost i suradnju, te joj darovao Gospinu ikonu zaželjevši uspješnu novu diplomatsku misiju.

Četvrto obilježavanje duhovno-kulturne manifestacije Dani svete Majke Terezije u skopskoj župi, koji su trajali od 3. do 5. septembra, završeno je svečanim euharistijskim slavljem u katedrali na blagdan sv. Majke Terezije, koje je 5. septembra predvodio hvarski biskup i generalni tajnik HBK-a mons. Petar Palić. U prigodnoj propovijedi biskup Palić je kazao: „Zahvaljujem biskupu Kiri na mogućnosti biti dionikom radosti ove katoličke zajednice u Makedoniji u slavlju sv. Majke Terezije i skupa sa svima vama moliti njezin zagovor. Jedan je teolog jednom postavio pitanje je li ovo naše vrijeme ostalo bez proroka? Bez onih koji će poput starozavjetnih proroka upućivati narodu riječi ohrabrenja i opomene i koji će tako živjeti da će sam njihov život biti odraz Božjega djelovanja u ovome svijetu, ali i izazivati mnoga pitanja i podjele. Sveta Majka Terezija bila je prorok svoga doba, ali i za svako vrijeme. Odlomak koji smo čuli utjelovila je Majka Terezija u svome životu. Teško da je itko učinio pomoć siromašnima tako praktičnim, neustrašivim i s toliko osobnog napora kao Majka Terezija“, kazao je između ostaloga biskup Palić.

Prigodom dana neovisnosti Republike Sjeverne Makedonije, 8. septembra, biskup Kiro Stojanov predvodio je euharistijsko slavlje za Domovinu u katedrali Presvetoga Srca Isusova u Skopju. U prigodnoj propovijedi biskup je kazao: „U našoj povijesti prepoznajemo stoljeća u kojima smo bili robovi i velike žrtve, no konačno stekli smo da budemo u svojoj Domovini svoji na svome. Sada se od nas traže velike žrtve da tu slobodu i to pravo sačuvamo za nas i naše nasljednike. Odatle Domovina može da se sačuva samo ako je shvaćamo pod pojmom – naša! Taj pojam naša daje nam snagu da je čuvamo, branimo i da uživamo u časnim plodovima našega truda. Zato prvi temelj prema Domovini je da svi narodi koji doživljavaju Makedoniju kao svoju Domovinu njeguju ljubav prema toj svojoj Domovini. Ta ljubav sve nas potiče na odgovorni rad: da je gradimo i unaprjeđujemo, odgovorno da se trudimo za nju, što nije samo ovaj trenutak, nego i garancija za budućnost“, kazao je biskup Stojanov.

Na 23. Renovabisovom kongresu u Münchenu koji se održao 11. i 12. septembra, sudjelovali su i predstavnici iz Republike Sjeverne Makedonije, o. Zoran Stojanov i o. Goce Kostov.

 

Biskup Kiro Stojanov sudjelovao je u Rimu od 12. do 14. septembra na susretu istočnih katoličkih biskupa u organizaciji Biskupske konferencije Europe i Kongregacije za Istočne Crkve na temu „Ekumenska misija Istočnih Crkava u Europi“.

U zgradi Makedonskog Caritasa u Skopju 17. septembra održan je susret djelatnika Caritasa i mladih skopske župe s predstavnicima „Via Scalabrini 3“ Udruge za interkulturalnu animaciju mladih sa sjedištem u Italiji. Udruga se nadahnjuje karizmom misionara skalabrinaca koji svojom blizinom migrantima širom svijeta nastoje svjedočiti utjelovljeni evanđeoski poziv „Bijah stranac i primili ste me“. Riječ dobrodošlice izrekao je ravnatelj don Pavo Šekerija, te se goste upoznalo s radom s migrantima i Caritasovom nazočnošću u tranzitnom centru za migrante u Tabanovcima. Potom su gosti podijelili iskustvo svoga rada s migrantima.

Od 23. do 26. septembra u biskupskoj rezidenciji u Skopju, za svećenike u Sjevernoj Makedoniji, održane su duhovne vježbe na temu „Oslobođeni za Kristovo poslanje“ koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Đuro Hranić. Na duhovnim vježbama uz biskupa Kiru Stojanova sudjelovao je 21 svećenik.

Prigodom proslave „Vinkova dana“, 28. septembra, u župi Presv. Srca Isusova u Bitoli okupile su se tri grane Vinkove obitelji u Sjevernoj Makedoniji: sestre Kćeri kršćanske ljubavi – usmiljenke; Sestre euharistinke, čiji je utemeljitelj član Družbe lazarista sv. Vinka i Vinkova konferencija. Uz prigodni program i predavanja susret je završio misnim slavljem koje je predvodio biskup Stojanov.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: