HomevestiVijesti iz života Katoličke Crkve u Sjevernoj Makedoniji

Vijesti iz života Katoličke Crkve u Sjevernoj Makedoniji

Na slici: Promocija monografije apostolskog posjeta pape Franje Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji

Na poziv apostolskog nuncija za Bugarsku i Sjevernu Makedoniju mons. Anselma Guida Pecoraria, biskup Kiro Stojanov 28. oktobra u Sofiji sudjelovao je na promociji monografije Apostolske posjete Svetoga Oca pape Franje u R. Bugarsku i R.S. Makedoniju koja je ostvarena u maju ove godine.

Prigodom proslave blagdana Marije od Nazareta, 6. oktobra 2019. godine, eparh Kiro Stojanov slavio je svetu arhierejsku liturgiju u župi Proroka Ilije u Radovu. U prigodnoj propovijedi eparh Stojanov se zapitao: Što je gostoprimstvo? U istočnim narodima, od kojih i mi imamo dio u nasljedstvu, vrhovna je vrlina koja regulira međuljudske odnose. Gost, ma da je i stranac ili tuđinac ima prednost pred domaćima. A i sam Isus, živeći u tom mentalitetu, i sam navijesti da je odnos prema bližnjemu jednak odnosu prema Bogu. Kršćanin nastoji, u odnosu prema gostu, izraziti poštovanje prema samome Bogu. Zato je gost uvijek dobrodošao, budući da je u krajnjoj liniji to dokaz da nas je posjetio Bog. Prisjetimo se Abrahama kojeg su posjetila tri anđela i navijestila mu da će biti otac naroda; on ih je dočekao, primio i poslužio, a nakon odlaska saznaje da mu je Bog došao u posjet. I taj detalj toliko je puta naslikan kao najstariji izvještaj za Presveto Trojstvo. Uvijek se radujem kad dolazim u svoju rodnu župu. Vjerujem da mi je tu najljepše jer tu sam rođen i odrastao. No, za ovaj blagdan dolazim s jednim velikim zadovoljstvom budući da se osjećam da sam došao u goste, u Nazaret, u kuću Svete obitelji. Kip u našoj crkvi Marije od Nazareta posebno je blagoslovljen od pape Franje kad je 7. svibnja došao k nama, a ovaj kip je tom prigodom bio postavljen na svečanom oltaru na „Trgu Makedonija“ u Skopju. Preko ovog kipa primamo majčinsku snagu za svakog od nas“, kazao je eparh Stojanov.

U organizaciji „Radija Marije Makedonije“ održano je hodočašće u Međugorje od 10. do 13. oktobra, na kojem je učestvovalo 50 vjernika iz različitih župa Crkve u Sjevernoj Makedoniji.

Skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. dr. Kiro Stojanov primio je u utorak, 15. oktobra, dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Marija Cifraka, i njegove suradnike, kao i dekana Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta u Skopju prof. dr. Đoku Đorđevskog. Nakon riječi dobrodošlice biskup Stojanov izrazio je radost zbog potpisivanja dogovora za suradnju, 14. oktobra, kojemu je i sam nazočio u zgradi Pravoslavnog fakulteta, između Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu i Pravoslavnog bogoslovnog fakulteta u Skopju. Potom je upoznao nazočne o povijesti i životu mjesne Crkve koja je organizirana u dvije biskupije: Skopsku (zapadnog obreda) i Strumičko-skopsku (istočnog obreda). Biskup je upoznao goste da je uz pomoć KBF-a u Sarajevu u studenom 2018. godine bio organiziran Studijski dan posvećen Crkvi u Makedoniji kroz njenu povijest, te da su bili uključeni i profesori s Pravoslavnog fakulteta u Skopju. Također je podijelio svoje iskustvo sa sugovornicima zbog radosti velikog događaja dolaska Svetoga Oca pape Franje u S. Makedoniju, te naglasio dobru povezanost i podršku koju pružaju Crkvi u Makedoniji članovi biskupskih konferencija BiH i Hrvatske. Dekan Cifrak upoznao je biskupa Stojanova s radom i misijom KBF-a u Zagrebu, te su se sugovornici dotaknuli aktualnih tema iz života Crkve.

Na poziv apostolskog nuncija za Bugarsku i Sjevernu Makedoniju mons. Anselma Guida Pecorarija, biskup Kiro Stojanov 28. oktobra je u Sofiji sudjelovao na promociji monografije apostolskog posjeta Svetoga Oca pape Franje u R. Bugarsku i R.S. Makedoniju koja je ostvarena u svibnju ove godine. Uz druge uglednike na promociji je sudjelovao i zamjenik glavnog urednika Odjela za komunikacije u Vatikanu Alessandro Gisotti. U svom obraćanju biskup Stojanov je kazao: „Pohod Svetoga Oca za moju zemlju bio je radosni događaj, dar Božji i izraz ljubavi za našu Crkvu i domovinu. Susreti na svim razinama pobudili su nadu i dali snagu za poziv na izgradnju mira, kulture života, suživota i dijaloga s drugima. Mnogo toga dotiče moje srce, svaki susret i svaka riječ, jer se u ovom očitovala Božja milost u kojem smo živjeli susret sa ocem. Vrhunac pohoda bilo je liturgijsko slavlje na glavnom trgu grada Skopja, „Trgu Makedonija“, u blizini temelja rodne kuće velike žene i svetice Majke Terezije. Upravo na tom mjestu gdje se kroz dugu našu povijest susreću različite vjere, religije, kulture i tradicije, slavljena je liturgija i čuli smo poruku mira i ohrabrenja. Zahvalni smo Bogu i njegovom glasniku mira papi Franji na posjetu i ljubavi koju nam je iskazao. Stoga želim da ova knjiga s Papinim riječima, koje su evanđeosko posijano sjeme, donese plodove i osvježava sjećanja na susret s uistinu svetim čovjekom i dokazanim prijateljem naših zemalja“, kazao je biskup. Susret je završio riječima apostolskog nuncija mons. Pecorarija koji je upoznao prisutne da je monografiju uručio papi Franji koji je istaknuo da je sadržaj znak i plod posjeta koji doprinosi ne samo unapređenju pastoralnog života mjesnih Crkava nego i za nastavak dijaloga s pravoslavnim Crkvama.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: