HomevestiVijesti iz života Katoličke Crkve u Sjevernoj Makedoniji

Vijesti iz života Katoličke Crkve u Sjevernoj Makedoniji

Na slici: Biskup Kiro Stojanov i nadbiskup Cyril Vasil, relikvije svetog apostola Jude Tadeja i Katarine Sijenske, Radovo, Sjeverna Makedonija

Župu „Proroka Ilija“ u Radovu u blizini grada Strumice u nedjelju 24. novembra, zajedno sa eparhom Kirom Stojanovim posjetio je tajnik Kongregacije za Istočne Crkve nadbiskup mons. Cyril Vasil, donoseći na dar župi relikvije svetog apostola Jude Tadeja i svete Katarine Sijenske.

Na svetkovinu Svih Svetih 1. novembra 2019., godine biskup Kiro Stojanov predvodio je misno slavlje na gradskom groblju Butel u Skopju. U prigodnoj propovijedi biskup je kazao: „Draga braćo i sestre činjenica da smo danas na groblju za svetkovinu Svih Svetih osobito nas obvezuje na sabranost koju dugujemo našim pokojnima, kojima zahvaljujemo za mnoga dobra koja su nam predali, više duhovna od materijalnih, i svoje duše i srca uzdignimo iznad ovih grobova te pogledajmo u nebrojeno mnoštvo proslavljene braće i sestara koji uživaju vječno blaženstvo. Oni su primili sva blaženstva koja nam u prvi pogled izgledaju apsurdni, a koje smo čuli u današnjem evanđelju. Papa Franjo prošle godine uputio je svoju Treću encikliku za poziv na svetost u suvremenom svijetu. Na samom početku papa kaže: „Svetost je najprivljačnije lice Crkve, ali i izvan Katoličke crkve u mnogim različitim kontekstima Duh Sveti daje znakove svoje prisutnosti. Svetost nije privilegij samo za pojedine grupe ljudi, nego snagom krštenja i svetih sakramenata je snaga poziva za sve koji su Crkva,“ istaknuo je biskup.

Skopski biskup i strumičko-skopski eparh mons. dr. Kiro Stojanov sudjelovao je kao izaslanik Međunarodne Biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda na redovitom 77. zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, te je u nedjelju 3. novembra prigodom početka zasjedanja propovijedao pod euharistijskim slavljem u sarajevskoj katedrali. Na kraju misnoga slavlja biskup Stojanov je predsjedniku Biskupske konferencije vrhbosanskom nadbiskupu i metropoliti za skopsku biskupiju kardinalu Vinku Puljiću, u znak zahvalnosti za očinsku blizinu i svesrdnu podršku koju pruža Crkvi u Makedoniji, a osobito u organizaciji Apostolske posjete Svetoga Oca uručio „Zahvalnicu“ i medaljon sa likom Sv. pape Ivana XXIII i sv. Majke Terezije, koji je izrađen u Vatikanu u prigodi 29. Apostolskog putovanja u Bugarsku  i S.Makedoniju. Za vrijeme svoga boravka u Sarajevu 4. novembra biskup Stojanov posjetio je dekanat Katoličkog bogoslovnog fakulteta te se susreo sa dekanom prof. dr.Darkom Tomaševićem i prof. Markom Stanušićem, također susreo se i sa rektorom Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč.dr.Zdenkom Spajićem i vicerektorom Misijskog sjemeništa Redemptoris Mater don Joštom Mezegom kao i ravnateljem Katoličke tiskovne agencije mons. Ivom Tomaševićem, te im tom prigodom zahvalio za dolazak kao i volontersko učešće u događaju dolaska pape Franje u Skopje, uručivši im zahvalnice i medalje.

U petak, 8. novembra na blagdan mučenika sv. Dimitrija eparh Kiro Stojanov služio je svetu arhierejsku liturgiju u župi koja je posvećena svetom Dimitriju u mjestu Saraj. Eparh Stojanov u svojoj propovijedi istaknuo je hrabri život sveca, te njegov svjetli uzor života približio okupljenoj zajednici sa željom da i dalje bude putokaz župnoj zajednici koja je stavljena pod njegovu zaštitu.

U katedrali „Presv. Srca Isusova“ u Skopju, 16. novembra održana je duhovna obnova za Boguposvećene osobe iz skopske biskupije i strumičko skopske eparhije koju je predvodio fra Egidije Canil iz Padove na temu: „Crkva je dom i škola zajedništva na sinodalnom putu“.

Ordinarij skopske biskupije i strumičko-skopske eparhije mons. Kiro Stojanov ususret obilježavanju Svjetskoga dana siromaha koji se obilježio u Crkvi 17. novembra, uputio je župnim uredima pismo pape Franje za tu prigodu. Ujedinjeni u molitvama i karitativnim djelima, župe u Sjevernoj Makedoniji odgovorili su na obilježavanje Dana siromaha.

Župu „Proroka Ilija“ u Radovu u blizini grada Strumice u nedjelju 24. novembra, zajedno sa eparhom Kirom Stojanovim posjetio je tajnik Kongregacije za Istočne Crkve nadbiskup mons. Cyril Vasil, donoseći na dar župi relikvije svetog apostola Jude Tadeja i svete Katarine Sijenske. Pod svečanom arhierejskom liturgijom uz mnoštvo vjernika prigodnu propovijed uputio je nadbiskup Cyril govoreći o kršćanskoj tradiciji i razvoju čašćenja relikvija koje povezuju vjernike sa proslavljenom Crkvom, te se osvrnuo na živote svetog apostola Jude Tadeja i svete Katarine Sijenske. Potom je nadbiskup Vasil uručio eparhu Stojanovu relikvije koje su ugrađene u unikatno trokrilnu ikonu na čijoj je sredini lik Marije od Nazareta čiji je blagdan drugotni patron župe, a na lijevom krilu ikone predstavljen je lik svete Katarine Sijenske i na desnom krilu lik svetog Jude Tadeja.

U biskupskoj rezidenciji u Skopju 26. novembra biskup Kiro Stojanov primio je predstavnicu Caritasa Europe Miriam Pikaar i predstavnika Caritasa Italije Daniele Bombardi, koji se nalaze u radnoj posjeti Makedonskom Caritasu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: