HomevestiVijetnamska se Crkva otvara migrantima

Vijetnamska se Crkva otvara migrantima

Nekih 500 radnika i studenata migranata je 7. januara sudjelovalo na otvaranju Tjedna migracija u Centru za mlade Don Bosco u Ho-Ši-Minu u Vijetnamu. Pomoćni biskup Ho-Ši-Mina, mons. Joseph Do Manh Hung, predsjednik Biskupskog vijeća za pastoral selilaca i putnika, rekao je da mjesna Crkva ima dužnost primiti, zaštititi i integrirati migrante u lokalnu Crkvu i pomoći im unaprijediti njihove živote.

Prema biskupu Hungu u Ho-Ši-Minu je oko 300 tisuća katoličkih migranata. Za vrijeme Tjedna migracija, selioce se usmjerava kako se brinuti o svom zdravlju, rješavati obiteljske probleme i sukobe u pansionima, kako uštedjeti novac i pronaći posao. Spomenuto Povjerenstvo, u sklopu svoje pastoralne aktivnosti, migrantima putem Interneta nudi informacije o rasporedu svetih misa u crkvama, kao i adrese bolnica, škola, pansiona i centara za zapošljavanje. Migrantima se osim toga nudi pravno savjetovanje. Isto tako im se nudi mogućnost uključivanja u župu, da sudjeluju na katehezama, da održe vjenčanje i sprovod u crkvama, te da sudjeluju u crkvenim aktivnostima.

Podsjetimo kako tema ovogodišnje Papine poruke za Svjetski dan mira, koji se obilježio 1. siječnja, glasi „Selioci i izbjeglice: Muškarci i žene u potrazi za mirom“. Imajući tu poruku na umu, Sveti je Otac za vrijeme podnevnog nagovora 1. januara pozvao međunarodnu zajednicu da ne ugasi nade selilaca i izbjeglica te da ne uguši njihovu želju za mirom. Potaknuo je da tijekom ove godine svi velikodušno radimo na tome kako bismo ostvarili solidarniji i gostoljubiviji svijet.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: