Homelokalne vestiVjernici iz Subotice pokrenuli Vjernički forum (VIDEO)

Vjernici iz Subotice pokrenuli Vjernički forum (VIDEO)

Evangelizacija preko društvenih mreža i interneta svakodnevni je oblik pastoralnog i katehetskog djelovanja i takvo što, dakle, nije nam strano, ali je zato velika novost za vjernički puk iz Subotice. Mladi su pokrenuli Youtube kanal Vjernički forum čiji sadržaj u samo tri mjeseca premašuje 300 sati materijala, pa smo razgovarali s onima koji vode projekt – Nelom Skenderović i Vedranom Jegićem.

– Prošle godine na ljetovanju na Cresu Vedran mi je ispričao ideju o kojoj je duže razmišljao. Tada smo zajednički puno razmišljali o tome kako uobličiti tu potrebu da se ljudima približe događanja u Crkvi i da Božja riječ za život u svakodnevici bude jasnija. Tijekom jeseni i zime smo domišljali tu ideju, snimali scene za uvodnu špicu i odlučili da će to biti YouTube kanal pod nazivom ‘Vjernički forum’ – prepričava nam Nela Skenderović.

Projekt je predstavljen tajniku subotičke biskupije mr. Mirku Štefkoviću i tajnici Katehetskog ureda teologinji mr. Jeleni Zečević, kao i mnogim svećenicima, koji su ideju dobro prihvatili.

– U našem timu su i svećenik, župnik u župi Marija Majka Crkve u Subotici, dr. Marinko Stantić i psihologinja Suzana Marjanović s kojom često razgovaramo o tome kako uobličiti neku ideju, koga pozvati da o tome govori i što je potrebno ovdje gdje živimo – kazala nam je Skenderović.

Premda osnovan krajem prošle godine, prvi sadržaj objavljen je početkom 2020. godine pa se to ujedno smatra početkom djelovanja.

– Pripadamo subotičkoj biskupiji u Vojvodini, živimo u Subotici i uočili smo potrebu da se vjernička i ljudska pitanja pogledaju u svjetlu Istine. Želimo vjerske i druge aspekte čovjekova života razmotriti, vrednovati u svjetlu Božje riječi. Također, želja nam je na ovakav, suvremen način, prenijeti događanja u subotičkoj crkvi, ali i ponuditi sadržaje koji se tiču vjere i kulture – poručuje Vedran Jegić kome se ideja začela u srcu.

Forum su podijelili na dva dijela. Prvi dio nazvan je ‘Živa knjiga’ u kojoj svećenici, laici, stručnjaci u svojim područjima, redovnici i redovnice govore, razmišljaju o nekim temama. Drugi dio čini Mozaik foruma gdje objavljuju predavanja, tribine, duhovne koncerte.

– U Mozaiku smo također objavili i naš prvi dokumentarni film o Čuvarima Božjeg groba u subotičkoj katedrali. Planiramo snimati razgovore s više sugovornika, nastaviti sa snimanjem kraćih video uradaka i tema za Živu knjigu. Želja nam je raditi live stream emisije, ali za to nemamo mogućnosti, opremu niti financijska sredstva – kazao je Jegić.

Dobar projekt ne čeka dugo na pozitivne reakcije, kao ni u ovom slučaju. Sugovornici su nam rekli da župljani rado prate forum, a također su dobili pohvale od nekih župnika iz biskupije. O prihvaćenju dovoljno govori broj suradnika koji su pomogli da projekt ne stane u vrijeme pandemije.

– U državi u kojoj živimo je uvedeno izvanredno stanje, policijski sat i zabrane kretanja, te je zbog toga i nama otežan rad. Pored svega ipak radimo, razmišljamo o novim temama i sadržajima – naglasila je Skenderović.

Projekt  rađen vlastitom opremom i s vlastitim sredstvima u mnogome ograničava u mogućnostima, premda postoji pregršt ideja koje bi rado realizirali. Ali vjerujemo da Bog na dobro okreće onima koji ga ljube. A ljubiti znači i djelovati u njegovo ime.

(laudato.hr/KMC)

FOLLOW US ON: