HomevestiZa manje od mjesec dana papa Franjo će otputovati u Mozambik

Za manje od mjesec dana papa Franjo će otputovati u Mozambik

Na slici: Nada, mir, pomirenje. Logo Papina putovanja u Mozambik

Za manje od mjesec dana papa Franjo će otputovati u Mozambik, a nakon njega posjetit će Madagaskar i Mauricijus. Na tom će apostolskom putovanju biti od 4. do 10. septembra

Mozambik se bori kako bi se oporavio od goleme štete, posljedicā prolaska snažnih tropskih ciklonā, a na političkom planu, nakon sporazuma koji su potpisali predsjednik Filipe Nyusi i vođa Nacionalnoga pokreta otpora Mozambika (MNR ili RENAMO) Ossufo Momade, nazire se novo razdoblje nakon više desetljeća građanskoga rata.

Nadam se da će taj sporazum koji su potpisali doći do mjestā gdje doista ima sukoba. U pokrajini Capo Delgado bilo je vrlo ozbiljnoga nasilja, ljudi koji su izgubili život… Mozambik je zemlja vrlo bogata prirodnim izvorima, te i zbog toga uvijek traje određeni sukob – rekla je u razgovoru za našu radijsku postaju sestra Rita Zaninelli, koja u toj zemlji živi desetak godina. Nakon što je dugo živjela na sjeveru, prije nekoliko se mjeseci, zbog ciklona, preselila u Beiru.

Što se tiče pripreme za Papin pohod, redovnica je rekla da su predstavnici Crkve svi u pokretu, a na razini zajednice – objasnila je – osjeća se svijest o tom posjetu. Izražavajući žalost zato što Papa neće doći i u Beiru, redovnica je rekla da se nada da će Sveti Otac ostaviti poruku nade, mira i pomirenja za one kojima su oni doista potrebni.

Na kraju je sestra Rita istaknula snagu mozambičkih žena, te napomenula da mnoge nemaju više muža, oca njihove djece. Ali, pred posljedicama razornih ciklona nastoje pronaći sva sredstva kako bi svojoj djeci dale kruh i dostojan život. Cijeli grad, općenito, pokazuje veliku sposobnost za reagiranje. Ako uđete u siromašne četvrti kada kiši, stanje je žalosnije, dramatično, ali narav se Mozambičana izražava u svoj svojoj osobitosti. Izdržava se, nastoji se obnavljati i ponovno krenuti – istaknula je sestra Rita.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: