Homelokalne vestiZahvalni govor vlč. Mihaela Sokola na misi i svečanosti blagoslova Pastoralnog centra papa Ivana Dobri

Zahvalni govor vlč. Mihaela Sokola na misi i svečanosti blagoslova Pastoralnog centra papa Ivana Dobri

Sanjali smo, nadali se, a jesmo li vjerovali pitam se… A sada znamo da se naš san ispunio: vidimo i vjerujemo u ovo veliko djelo obnove i uspostave našega Pastoralnoga centra.

Sagledavši cjelokupnu infrastrukturu Nadbiskupije, zaključilo se kako bi Marijanum, odnosno katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije s okolnim zgradama – bivši samostan asumpcionista, župna kuća, bivša zgrada prve crkve koju nazivamo Stella – bili najprikladniji za realizaciju pastoralnog centra. I nije bilo lako… Materijalna sredstva bila su ograničena i nedostajala su, a sami objekti bili su gotovo u potpunosti dotrajali i samo djelomično uporabljivi.

Ali ono što pokreće zajednicu jest molitva, a to se i ovaj put pokazalo. Svake prve subote u mjesecu u katedrali je započelo okupljanje vjernika i svećenika koju su molili, što i danas čine, za ostvarenje ovoga velikog projekta, za blagoslov donatora, ali i za nove duhovne plodove. I plodovi su upravo tu, i danas vidljivi. Pobožnosti prvih subota u mjesecu prema Blaženoj Djevici Mariji ne samo što su omogućile obnovu zgrada, nego su ponajprije okupile i živu zajednicu, zajednicu ne tako brojnu, ali sjedinjenu u molitvi i dobrim djelima. I upravo to je prvi plod novog Pastoralnog centra i jedan od prvih plodova biskupijske Sinode.

Prije samo tri godine, ovdje u ovoj katedrali, liturgiju gotovo nije bilo moguće slaviti. Zbog prevelike vlage pod je ljeti rosio, a zimi smrzavao, a danas smo ponovno kao nadbiskupijska zajednica okupljeni upravo u njoj, majci svih crkva naše Beogradske nadbiskupije i to obnovljenom i urešenom mozaikom Preobraženja Gospodinova i novim vitrajima smještenima na zvonik i pročelje katedrale.

No, za okupljanje vjernika nije dovoljna samo crkva kao zgrada. Prije nešto više od godine dana, nakon Uskrsa 2021. godine, krenulo se i u uređenje zgrade prve crkve koja je krajem 1994. godine bila predviđena za pastoralna okupljanja, a ponajprije za okupljanja mladih. Zgrada nikad nije bila temeljito i u potpunosti obnovljena te je zahtijevala i konstrukcijska ojačanja, preuređenja interijera i uređenje eksterijera. Upravo će ta zgrada imenom Stella – Zvijezda služiti za smještaj svih onih koji će i nešto duže boraviti u našem novom Pastoralnom centru papa Ivan Dobri u sklopu kojega su uređene o dvorane za redovit rad samoga centra i okupljanje ljudi.

Ovaj projekt nikako ne bi mogao biti ostvaren samo sredstvima Nadbiskupije. Stoga velika hvala svima koji su na bilo koji način omogućili njegovu realizaciju ‒ bilo to molitvom, bilo materijalnim sredstvima. Ponajprije hvala svakom vjerniku Nadbiskupije koji je pomogao obnovu; hvala svim inozemnim donatorima, a posebno Svetoj Stolici; hvala sestrinskoj Srpskoj pravoslavnoj Crkvi na materijalnoj pomoći, ali i svakoj ostaloj potpori; hvala i Republici Srbiji i Gradu Beogradu koji su ovaj projekt prepoznali i podržali kao projekt od značenja za državu i sam grad. Hvala i svim drugim znanim i neznanim nam donatorima. Premda je projekt kao takav u budućnosti samoodrživ, i dalje se preporučujemo Vašoj dobroti, a ponajprije molitvi za sve one koji su pomogli, koji će pomoći, ali i one koji će sudjelovati u provođenju projekata Pastoralnog centra.

Posebna zahvalnost ide svima koji su svoje znanje, trud i rad uložili u ostvarenje ovoga, za nas skoro i nedostižnoga sna, a naročito arhitektu Đurici Savičiću i voditeljici gradilišta diplomiranoj inžinjerci građevine Biljani Čanić, svim inženjerima i radnicima koji su nam postali ne samo partneri u radu, već i dobri prijatelji. Bogu hvala i na daru našega pokojnog brata Nike Hribra koji je svu svoju blagost, svo znanje i dobrohotnost utkao u zidove, ali i duh našega kompleksa Marijanuma. Hvala i našim umjetnicima p. Marku Rupniku koji je naš zvonik i pročelje katedrale uresio mozaikom Preobraženja Gospodinova i novim vitrajima te skulptoru Draganu Radenoviću „čiji“ papa Ivan Dobri resi naše katedralno dvorište. Oprostite mi, dragi suradnici, dragi prijatelji, ako je kroz ove tri godine radova u našim odnosi s moje strane bilo ponekad nerazumijevanja i nervoze, no sve možemo zajedno jedino i samo u Bogu koji nas jača za povjerena nam djela.

Hvala našem nadbiskupu preuzvišenom gospodinu Stanislavu Hočevaru, koji je imao neizmjerno povjerenje u Božju providnost i zagovor Blažene Djevice Marije i zajedno sa svim svećenicima Nadbiskupije prepoznao potrebu i otkrio mogućnosti kako ostvariti ovo djelo.

Uzoriti gospodine, predragi kardinale Vinko, hvala Vama za žrtvu puta do Beograda i za svaku molitvu i riječ koju ste izrekli. Našu i Vašu nadbiskupiju dijeli granica, ali ona ovozemna. No, i danas ste ovim činom pokazali kako je Crkva jedna i da za nju ne postoje granice bez obzira u kojim granicama ona bila i u kojem se je narodu ona ukorijenila.

Hvala svima Vama dragim hodočasnicima, a velika hvala svim današnjim gostima koji su uvijek uz nas kada je to potrebno.

Naposljetku hvala svima koji su se na bilo koji način uključili u ovo slavlje i u njemu dali svoj doprinos kroz samu pripremu samoga slavlja.

Pred nama je još jedan zahtjevan i opsežan projekt: uređenje župne kuće koja će, kad bude obnovljena, uza sve župne potrebe služiti i za smještaj starijih i bolesnih svećenika Nadbiskupije. I dalje se preporučamo dobroti svih Vas, znanih nam prijatelja, ali onima koji će tek prepoznati svoje služenje kroz darivanje drugima.

Neka Blažena Djevica Marija, sveti papa Ivan XXIII., sveta braća Ćiril i Metod i sveti Ivan Kapistran, zaštitnici naši, svima nama budu zaštita i pomoć u ostvarivanju daljnjih planova!

vlč. Mihael Sokol
katedralni župnik, rektor Marijanuma i direktor Pastoralnog centra papa Ivan Dobri

U Beogradu, o blagoslovu Pastoralnog centra papa Ivan Dobri, 10. septembra 2022. godine

FOLLOW US ON: