Homelokalne vestiZajedništvom mladih i nadbiskupa Hočevara proslavljen spomendan sv. Ivana don Bosca

Zajedništvom mladih i nadbiskupa Hočevara proslavljen spomendan sv. Ivana don Bosca

„Bog vas šalje, ali ne možete ovim svetom hodati pasivni, žalosni, bez volje, bez životnog nacrta i cilja već u vama mora biti radost“, poručio je Nadbiskup mladima te im je ispričao kako je i on došao do te radosti zahvaljujući salezijancima koji su ga usmerili u životnom pozivu i poslanju.

Svečanim euharistijskim slavljem, u subotu 30. januara u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, mladi su zajedno sa svojim pastirom, beogradskim nadbiskupom i metropolitom, mons. Stanislavom Hočevarom, proslavili spomendan sv. Ivana don Bosca, nebeskog zaštitnika mladih, čiji spomendan Crkva slavi 31. januara. Euharistijsko slavlje predvodio je Nadbiskup u zajedništvu preč. fra Ilije Alanđaka, dekanom beogradskog dekanata i župnikom župe sv. Ante Padovanskog, vlč. Mihaelom Sokolom, katedralnim župnikom i tajnikom nadbiskupa, mons. Grzegorza Chudeka, ekonoma Beogradske nadbiskupije i župnika župe sv. Josipa Radnika, p. Smiljana Miličevića, župnika župe sv. Petra i vlč. Antuna Pernata, župnika župe Rođenja sv. Ivan Krstitelja u Smederevu i poverenika za mlade Beogradske nadbiskupije.

Dar zajedništva i slušanja Božje Reči

Svojim pevanjem i sviranjem mladi s neokatekumenskog puta kao i mladi iz međunarodne zajednice i mladi župe sv. Ante obogatili su euharistijsko slavlje, ali i primerom pokazali da različitosti ne trebaju biti prepreka već poticaj da se gradi zajedništvo.

Pozdravivši sve na početku samog euharistijskog slavlja, katedralni župnik izrazio je dobrodošlicu mladima i ujedno iskazao veliku radost da su se okupili ne samo mladi Beograda, već i mladi u poslanju, članovi neokatekumenskog puta, mladi iz međunarodne zajednice, ali i mladi koji su sa svojim župnikom došli iz Smedereva. Mladima je reči pozdrava, uputio i Nadbiskup koji je istakao kako je „izvanredno veliki dar da smo zajedno i da možemo slušati samu Božiju Reč, Evanđelje“

„Vi ste za čitavo čovečanstvo bogatstvo i nada“

U homiliji nadbiskup Hočevar istakao je važnost koju susret sa mladima ima za njega, te je izrazio veliku žalost da se mladi u Beogradu ne sastaju redovito. „To nije pitanje discipline već kakva je naša budućnost“, istakao je Nadbiskup .poručivši mladima: „ne dozvolite meni, sebi da naša budućnost  bude crna, tamna, žalosna, jer vi ste mnogo dragoceniji nego što mislite; vi ste za čitavo čovečanstvo bogatstvo i nada“. Osvrnuvši se na misna čitanja, Nadbiskup je mladima približio i pojam poziva. „Kao što je bio izabran Izaija, tako Bog vas bira!“, rekao je naglasivši da niko ne treba ignorisati i odbijati taj poziv koji mu Bog šalje kao i da sam dolazak u crkvu ne treba predstavljati nekakav vid discipline nego da taj dolazak i susret sa Bogom treba da bude potreba svakoga čoveka. „Bog vas šalje, ali ne možete ovim svetom hodati pasivni, žalosni, bez volje, bez životnog nacrta i cilja već u vama mora biti radost“, poručio je nadbiskup mladima te im je ispričao kako je i on došao do te radosti zahvaljujući salezijancima koji su ga usmerili u životnom pozivu i poslanju. Prisetio se svoje obitelji, siromaštva, gubitka oca kojega su mu ubili i kojega nije upoznao. „Bilo je mnogo poteškoća, ali salezijanci su mi pokazali da je moguće promeniti ovaj život“, istaknuo je Nadbiskup zaključivši propoved davši primer vlastitog života potaknuvši mlade da veruju kako je sve moguće, ali samo uz Božju pomoć.

Potrebno organizirano okupljanje mladih

Okupljeni mladi imali su prigodu nakon euharistijskog slavlja da razgovaraju sa nadbiskupom Hočevarom te da iznesu svoje predloge za njihovo redovno sastajanje. Upravo predlog mladih bio je da se mladi trebaju međusobno što bolje upoznati i družiti, ali da se trebaju organizovati te pomoći drugima i u vidu karitativnih delatnosti. Predstavnici mladih neokatekumenskog puta pozvali su svoje vršnjake da se priključe katehezama koje će oni organizovati na proleće. Na susretu je istaknuto kako je za mlade oformljena Viber grupa te da mladi mogu da se uključe u nju i na taj način da budu u komunikaciji i dogovoru oko daljih susreta.

Na završetku susreta mladi su dobili na poklon knjigu „Svetlo vere“ pape Franje kao i sličicu sv. Ivana don Bosca.

(Marija Antonela Kanelić/KMC-ms)

FOLLOW US ON: