HomevestiŽalost pape Franje zbog preminuća kardinala Schweryja

Žalost pape Franje zbog preminuća kardinala Schweryja

Sveti Ivan Pavao II. i kardinal Henri Schwery

Povodom preminuća kardinala Henrija Schweryja, biskupa Siona u miru i predsjednika Švicarske biskupske konferencije, papa Franjo ga se u brzojavu sućuti spomenuo kao čovjeka znanosti i pastira koji se intenzivno posvećivao vodstvu svoje biskupije

U brzojavu koji je poslao biskupu Siona mons. Jean-Marie Loveyu, Papa se kratko prisjetio života i zauzimanja kardinala Schweryja, koji je 7. januara preminuo u 89. godini života, u mjestu Saint-Léonard, u kojemu se rodio i u kojemu je dugo nastavio služiti u župi kao jednostavni kapelan.

Papa Franjo se obratio čitavoj zajednici u Sionu, u kojoj je blagopokojni kardinal započeo svoj crkveni hod svećeničkim ređenjem 1957. godine dok je na sveučilištu u Fribourgu studirao matematiku i kvantnu fiziku. Molim Oca svih milosti – napisao je Papa – da primi u svoj mir i u svoje svjetlo toga čovjeka znanosti i pastira duboko posvećenoga vodstvu svoje biskupije. Pozoran na pastoralne potrebe vjernikā, posebno se posvetio svećeničkim zvanjima i formaciji svećenikā. U mnogo se prilika zauzimao u traženju jedinstva Crkve – dodao je Sveti Otac te apostolski blagoslov udijelio i svećenicima, kardinalovoj rodbini i svima koji će sudjelovati na sprovodnim obredima koji će se održati u ponedjeljak, 11. januara, u katedrali u Sionu.

Kardinal Schwery rođen je 14. juna 1932. godine u Saint-Léonardu, u biskupiji Sion, malom poljoprivrednom centru s oko 1500 stanovnika, smještenom nedaleko od Siona, kao posljednje dijete u mnogobrojnoj obitelji. Nakon završetka studija teologije, najprije u bogosloviji u Sionu, a potom u Rimu, 1957. godine ga je biskup Siona pozvao da se vrati u Švicarsku na daljnji studij. U svojoj župnoj crkvi u  Saint-Léonardu zaređen je za svećenika 7. jula 1957. godine, a nakon završetka studija matematike i teorijske fizike, 1961. godine započeo je predavati u Sionu.

Sveti Pavao VI. ga je 1977. godine imenovao biskupom, a sveti Ivan Pavao II. ga je uvrstio u Kardinalski zbor 1991. godine. Njegovih 18 godina provedenih na čelu biskupije posebno je obilježeno teškim odnosnom sa sjemeništem u Ecôneu, koji je vodila Bratovština svetoga Pija X. koju je osnovao biskup Marcel Lefebvre, a koja se nalazila pod jurisdikcijom njegove biskupije. Posebno je razvio pastoralnu skrb posvećenu potpori obiteljima te organizirao pastoralne odgovornosti kako bi se zajamčila ravnomjernija župna mreža.

Kao predsjednik Švicarske biskupske konferencije, mons. Schwery je pratio svetoga Ivana Pavla II. tijekom njegova apostolskog putovanja u tu zemlju 1984. godine. Kada se iz zdravstvenih razloga 1995. godine povukao iz službe, bio je i dalje, do 2012. godine, kardinal elektor. U toj je ulozi sudjelovao u konklavama 2005. godine, a u vremenu između 1991. i 2000. godine bio je član više dikasterija Rimske kurije, kao što je Zbor za proglašenje svetih i Papinsko vijeće za sredstva društvene komunikacije. Bio je također veliki prior Viteškoga reda Svetoga groba u Švicarskoj.

Nakon preminuća kardinala Schweryja Kardinalski zbor ima ukupno 228 kardinala, od kojih njih 128 ima pravo biranja.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: