Homelokalne vestiZapočela pobožnost 13 utoraka sv. Anti

Započela pobožnost 13 utoraka sv. Anti

Utorak je posvećen sv. Anti zato što su tog dana njegovi smrtni ostaci preneseni u Padovu i zakopani u crkvi sv. Marije koja je kasnije pretvorena u veličanstvenu baziliku ovog sveca. Utoraka ima trinaest u sećanje na 13. jun, datum kada je ovaj omiljeni svetac umro.

U utorak, 15. marta u crkvi sv. Ante Padovanskog na Crvenom krstu, svečanim misnim slavljem koje je predvodio mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, započela je tradicionalna pobožnost „svecu celoga sveta“. Vernici grada Beograda okupili su se oko zajedničkog euharistijskog stola, ne bi li u zajedništvu sa svojim nadpastirom ali i sveštenicima odali počast ovom svecu i na taj način započeli tradicionalnu pobožnost „13 utoraka“ uoči proslave svetkovine zaštitnika župe.

Na euharistijskom slavlju koncelebrirali su fra Ilija Alandžak, dekan Beogradskog dekanata i župnik župe sv. Ante, preč. Ivan Poleto, kancelar Nadbiskupije, vlč. Mihael Sokol, župnik i rektor Marijanuma, fra dr Benedikt Vujica, gvardijan samostana, vlč. Andrej Đuriček, penitencijer i relator Sinode i fra Darko Drljo, a đakonsku službu obavljao je vlč. Stipo Filipović, đakon i lični sekretar nadbiskupa.

Nadbiskup Hočevar je u homiliji naglasio da je u ovom vremenu rata, bolesti, i celokupne ljudske krize, ovih 13 utoraka idealna prilika da svaki vernik oseti Božiju blizinu, prisutnost i ljubav za budući život, te da je ovo prilika i mogućnost da svima ovi utorci budu jedan vid duhovnih vežbi. „Bog od nas očekuje velika dijela“, rekao je nadbiskup. Podsetivši takođe sve prisutne na značaj Drugog vatikanskog sabora koji će biti tema ovogodišnjih propovedi ovih 13 utoraka, a čija se 60. godišnjica obeležava ove 2022. godine. Nadbiskup je zaključio propoved pozivom na molitvu da Crkva postane zaista „zdenac u jednom naselju, kome će ljudi dolaziti, ne samo da bi se napili vode mudrosti, već i da bi dobili snagu, ali i da bi porazgovarali sa svojim bratom i sestrom i na taj način stvarali novo zajedništvo.“

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: