Homelokalne vestiZatvorena Godina sv. Josipa i proslavljena svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije

Zatvorena Godina sv. Josipa i proslavljena svetkovina Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije

Okupio se veliki broj vjernika na svečano euharistijsko slavlje na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu u srijedu 8. decembra koje je predvodio mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski. Ujedno je tim slavljem obilježen završetak Godine sv. Josipa. U koncelebraciji su bili preč. fra Ilija Alandžak, dekan Beogradskog dekanata i župnik župe sv. Anto, vlč. Mihael Sokol, župnik i rektor katedrale, vlč. Andrej Đuriček, penitencijer i relator Sinode, fra Darko Drlja, a đakonirao je vlč. Stipo Filipović. Misno slavlje je pjevanjem i sviranjem uljepšao p. Marijan Steiner, superior rezidencije isusovaca u Beogradu.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi naglasio kako je Bog svome Sinu pripremio najljepši šator gdje će se roditi, a to je Bezrešna Djevica Marija. Bog i nama po sakramentu krštenja sprema taj šator svetosti. Dok gledamo Mariju trebamo i mi biti potaknuti da živimo u svetosti. Trebamo odgajati naše mlade i djecu u svetosti. Da i biskupi istočne crkve posebno štuju Mariju vidljivo je po tome što ne nose križ kao zapadni biskupi, nego panagiju s likom Marije. Marija je puna milosti jer ima najdulje iskustvo Božje ljubavi. Samo onaj koji je pun milosti živi iz nade. Snaga milosti je jedina snaga koja nas može preobražavati, a svetost je jedini izvor preobražavanja. Koristeći misoa Bleza Paskala koji spominje tri razine stvorene ljepote: prva je stvoreni svijet i tijelo, druga je mudrost i inteligencija koju Bog daje ljudima, a treća je svetost koja je najveća, želio je dočarati kako Blažena Djevica Marija posjeduje ono najviše, a to je svetost, zaključio je Nadbiskup.

Vjernici su za vrijeme mise obnovili svoja krsna obećanja, a na kraju svete mise otpjevali Tebe Boga hvalimo, kao znak zahvale Bogu za proteklu Godinu sv. Josipa.

Župnik vlč. Mihael zahvalio je Nadbiskupu za predvođenje ovog slavlja kao i svima koji su sudjelovali.

KMC

FOLLOW US ON: