Homelokalne vestiZavršeno 40. zasjedanje Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda

Završeno 40. zasjedanje Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda

Članovi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (MBK) zaključili su svoje 40. redovno plenarno zasjedanje misom u marijanskom svetištu u Letnici  u srijedu 31. maja.

Na taj su se način odazvali pozivu na molitvu za uspjeh XVI. Opće redovne skupštine biskupske sinode koja će se na jesen održati u Rimu. Misu je predvodio predsjednik Albanske biskupske konferencije skadarski nadbiskup Angelo Massafra u suslavlju biskupa članova MBK te apostolskih nuncija i delegata susjednih biskupskih konferencija, uz sudjelovanje okupljenih vjernika.

U propovijedi je mons. Massafra naglasio da „u svetištu, u koje je već svojevremeno kao dijete dolazila i sv. Majka Terezija, upućujemo molitve Gospodinu da svatko od nas može što bolje odgovoriti na svoj osobni životni poziv, te na taj način pridonijeti zamahu sinodalnog procesa u Crkvi.“ „Ovu misu prikazujemo za uspjeh Sinode biskupa, moleći za obnovljeni misionarski žar, po zagovoru sv. Majke Terezije i Majke Božje Letničke. Potaknuti njihovim primjerima, odvažno stupajmo stazama ovoga svijeta noseći Krista svakomu upravo kao što je to činile Blažena Djevica Marija u pohodu svetoj Elizabeti i sv. Majka Terezija, koja je služeći najpotrebitijima, njima i svima pokazivala Krista Spasitelja“, istaknuo je propovjednik.

Na 40. zasjedanju MBK sudjelovala su i četvorica apostolskih nuncija: u Srbiji Santo Gangemi, u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori nadbiskup Francis Assisi Chullikatt, u Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji Luciano Suriani, u Sloveniji i apostolski delegat za Kosovo Jean-Marie Speich, te delegati susjednih Biskupskih konferencija: predsjednik Albanske biskupske konferencije skadarski nadbiskup metropolit Angelo Massafra, predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine vrhbosanski nadbiskup metropolit Tomo Vukšić, delegat Hrvatske biskupske konferencije hvarski biskup Ranko Vidović te delegat Bugarske biskupske konferencije pomoćni biskup Sofije Rumen Stanev.

Članovi MBK su mons. Ladislav Nemet, SVD, beogradski nadbiskup i metropolit i apostolski upravitelj Zrenjaninske biskupije, predsjednik MBK; mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup i apostolski upravitelj Kotorske biskupije, potpredsjednik MBK; mons. Đuro Gašparović, srijemski biskup; mons. Kiro Stojanov, skopski biskup i biskup za katolike istočnog obreda eparhije Uznesenja Blažene Djevice Marije Strumiaca-Skopje; mons. Djura Džudžar, biskup za katolike istočnog obreda eparhije Sv. Nikolaja u Ruskom Krsturu; mons. Dode Gjergji, prizrensko-prištinski biskup; mons. Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor; mons. Ferenc Fazekas, dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije. Generalni tajnik MBK je Robert Pastyik, generalni vikar Beogradske nadbiskupije, a glasnogovornik je Mirko Štefković, ekonom Subotičke biskupije.

FOLLOW US ON: