Homelokalne vestiZavršetak Ignacijeve godine u Beogradskoj nadbiskupiji

Završetak Ignacijeve godine u Beogradskoj nadbiskupiji

U nedelju 31. jula, na svetkovinu sv. Ignacija Loyolskog , svečanim euharistijskim slavljem u prepodnevnim časovima, u crkvi sv. Petra u Beogradu, završena je „Ignacijeva godina“. Misno slavlje ovim povodom predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit uz koncelebraciju p. Josipa Opata.

Podsetimo, ovaj period je započeo 20. maja 2021. godine, tačno 500. godina od dana koji se uzima kao početak procesa obraćenja ovog sveca. Sama godina posvećena sv. Ignaciju, osnivaču Družbe Isusove, predstavlja svojevrsni  jubilej, proslavu 500. godišnjice od svečevog obraćenja kao i 400. godišnjicu od njegove kanonizacije.

Nadbiskup Hočevar je u svojoj propovdi naglasio važnost unutrašnjeg bogatstva svakog čoveka. Bogatstva koji svaki čovek gradi u odnosu sa Bogom,a ne onog materijalnog bogatstva. Nijedan čovek pa ni onaj materijalno najbogatiji ali ni najsiromašniji nije sa sobom u smrt poneo bilo šta od svog materijalnog imetka, istakao je nadbiskup. Svako pred Boga odlazi samo sa onim delima koje je za vreme ovozemaljskog života učinio, a ne sa onim što je stekao. „Ako nemamo bogatstva u Bogu, ako nemamo mudrosti, šta ćemo odneti u život večni?“ poručio je prisutnim vernicima i time zaključio propoved.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: