Homelokalne vestiZlatna misa mons. Jože Hauptmana

Zlatna misa mons. Jože Hauptmana

Svečano euharistijsko slavlje u subotu 2. oktobra. 2021. godine, pored tradicionalne pobožnosti prvih subota sa sobom je nosilo još jednu dimenziju. Naime, misno slavlje u katedralnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Neimaru predvodio je mons. Jože Hauptman, koji je ovom prilikom u zajedništvu s Beogradskom nadbiskupijom kao i njenim vernicima proslavio svoju zlatnu misu, 50 godina od svećeničkog ređenja. Posebnost i značaj tog trenutka, pored zahvalnosti Bogu na daru svećeništva, jeste i u tome što je upravo mons. Hauptman bio dugogodišnji župnik katedralne crkve, tako da su ga vernici katedrale ali i celog grada Beograda, s radošću dočekali.

Na euharistijskom slavlju uz slavljenika koncelebrirali su svećenici Beogradske nadbiskupije, ali i mnogobrojni svećenici drugih biskupija koji su došli upravo tim povodom.Propovedao je beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, a Ekumenski moški  zbor  je svojim pevanjem ulepšao svečanost.

»Svećenik nije pozvan da bude sretan, nego da sreću Isusa Krista donosi drugima…«

U uvodnom govoru vlč. Mihael Sokol, župnik katedralne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, poželeo je dobrodošlicu mons. Hauptmanu, čestitajući mu, ali ujedno mu i zahvaljujući na vernoj brizi koju je punu dvadeset i jednu godinu vodio za svoje stado, ali i za uspostavljanje lokalnog vrtića Fantasy, koji je osnovao upravo mons. Jože, u zajedništvu s ostalim fokolarima iz svoje zajednice.

»Sjećajte se, sjećajte se svega puta svoga…«

Nadbiskup Hočevar je, nadahnut Božjom reči, u svojoj propovedi ovaj zemaljski život uporedio s pustinjom, pustinjom punom izazova, a krajnji i jedini cilj tog putovanja je večni cilj, sjedinjenje s onim Večnim, prava sloboda. »Što je više iskušenja, tim više je garancije da ćemo doći do potpune slobode«, naglasio je nadbiskup. A prvi dar koji na tom putu svaki čovek treba da primi jeste dar sećanja, jer bez sećanja čovek je siromašan i na neki način izolovan od svega. Na taj način nadbiskup Hočevar je hteo da predoči i sam životni put mons. Hauptmana, koji po svemu sudeći nije bio lak nego prepun izazova, ali uz Božju pomoć ništa nije nemoguće! Rođen u siromaštvu, jedan od devetoro dece u svojoj porodici, s toliko iskušenja i izazova na životnom putu kroz pustinju života, ali Bog uvek iznenadi pa je tako učinio i sa slavljenikom, koji bez Božje volje, milosrđa i pomoći ne bi bio tu gde je sad.

Na kraju svečanog misnog slavlja prisutnim vernicima obratio se i mons. Jože, koji je zahvalio prvenstveno Njemu, Bogu Tvorcu, i citirajući zahvalnu molitvu podsetio sve prisutne da sve što radimo radimo uvek Bogu na slavu i u čast, pa je tako i on ovo misno slavlje i žrtvu prikazao Njemu na spomen. Ujedno je zahvalio beogradskom nadbiskupu mons. Stanislavu Hočevaru, ali i domaćinu vlč. Mihaelu.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: