Homelokalne vestiZnak nade i mira za svakog Makedonca

Znak nade i mira za svakog Makedonca

Na slici: Za vrijeme svečane arhierejske liturgije kada je inaugurirana novoosnovana eparhija strumičko-skopska i ustoličen prvi eparh mons. Kiro Stojanov

 Papa Franjo će posjetiti Makedoniju

U Makedoniji se katolici molitvom pripremaju za dolazak pape Franje. U mladoj balkanskoj zemlji vjernici su podijeljeni na 15 tisuća vjernika bizantinskog obreda i 5 tisuća latinskog obreda, na čelu s jednim pastirom: mons. Kirom Stojanovim, skopski biskup za katolike latinskog obreda i episkop Strumice-Skoplja za katolike istočnog obreda. Papa će posjetiti glavni grad Skoplje. “Sveti Otac će otići u rodni grad i u župu u kojoj je rođena Majka Tereza”, kaže mons. Stojanov, uvjeren da će “prisustvo pape biti dar od Boga ne samo za katolike, već i za vjernike drugih konfesija i za sav makedonski narod”. Po njegovom mišljenju, posjeta “će biti veoma ohrabrujuća za vjernike u Makedoniji koji će moći da potvrde svoju vjeru i privrženost Petrovom nasljedniku”. Putovanje – dodaje on – “svakako će biti znak nade i mira za svakog Makedonca”. “Moramo preobraziti ovu priliku – zaključuje prelat – u priliku da promićemo mir i suradnju među različitim članovima društva za dobrobit zemlje”.

Sve veća zajednica

“Nije slučajnost što je papa Franjo nedavno priznao da je Katolička crkva u Makedoniji postigla korak rasta u vjeri – nastavlja skopski biskup – proglašavajući uzdizanje egzarhata za katolike istočnog obreda u eparhiju”. Mons. Stojanov je proglašen prvim eparhom nove crkvene denominacije. Po njegovom mišljenju, “papin gest je ohrabrenje za makedonske vjernike, ovo” malo stado “, da” sačuvaju vjeru svojih očeva i svjedoče evanđelje sa skladnim kršćanskim životom “. Gosp. Stojanov se prisjeća povijesti Katoličke crkve u ovoj zemlji, “natopljene patnjom i mučeništvom, ali i velikom predanošću svećenika i laika da ostanu ujedinjeni sa Rimskom crkvom”.

“Ne boj se, malo stado”!

Moto putovanja u Makedoniju je “Ne boj se malo stado”, a ako gledaš izvana, 20 tisuća katolika može se činiti malo, iza skromnih brojeva skriva izuzetnu aktivnost, čiji je motor nova generacija mladih lokalnih svećenika . “Naša zajednica je vrlo kompaktna i živa zahvaljujući jedinstvu i suradnji između svećenika, redovnika i vjernika”, primjećuje biskup, citirajući reči Benedikta XVI.: “Nije važno koliko nas ima, nego kakvi smo”. Nadbiskup Stojanov uvjerava da će “Papa Franjo naći u Makedoniji Crkvu koja nastoji odgovoriti na izazove suvremenog čovjeka, Crkvu koja želi doći do periferije i pozdraviti svakoga bez ikakvog isključenja, Crkvu otvorenu za ekumenizam i međureligijski dijalog, koja ne gleda na vjerske, nacionalne, ideološke ili političke razlike “.

Izvor: SIR, Iva Mihailova

FOLLOW US ON: