Homelokalne vestiAmbasadori izrazili veliku zahvalnost nadbiskupu Hočevaru i Srbiji na pruženoj podršci

Ambasadori izrazili veliku zahvalnost nadbiskupu Hočevaru i Srbiji na pruženoj podršci

Dana, 26. jula, kada zapadna crkva slavi sv. Joakima i Anu, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar u katedrali Uznesenja Blažene Djevice u Beogradu služio je sv. misu za sve nastradale u prirodnim katastrofama koje su nedavno pogodile Nemačku i susedne zemlje. Na misi su prisustvovali zamenice nemačkog i austrijskog ambasadora Dorotea Gizelman i Sabine Krojšenbruner, ambasadori Belgije i SAD Kun Adam i Entoni Godfri, kao i šef Delegacije EU Sem Fabrici. Patrijarh srpski Porfirije i nuncije u Srbiji mons. Surijani obećali su duhovno prisustvo pošto su bili sprečeni da prisustvuju.

Na početku misnog slavlja nadbiskup Hočevar uputio je srdačnu dobrodošlicu svim zvanicama, a zatim su se sa rečima zahvale i podrške obratili zamenica nemačkog ambasadora Dorotea Gizelman i belgijski ambasador Kun Adam.

Nadbiskup je istakao kako sa ovim gestom želimo pružiti svoju ljubav i solidarnost svima onima koji su u poslednje vreme pretrpeli prirodne katastrofe u Nemačkoj, Belgiji, Luxemburgu, Holandiji i Austriji. Odgovornim predstavnicima tih zemalja, a posebno stanovnicima tih zemalja, izrazio je u ime Katoličke crkve u Srbiji, posebno i Caritasa, svoju molitvenu i duhovnu blizinu.

Nadbiskup je najavio da će se u nedelju 1. avgusta na misama prikupljati “materijalni darovi” za najteže pogođene u prirodnim nesrećama u zapadnoj Evropi. #CaritasSrbije ovim je povodom pokrenuo akciju: EVROPA SA VAMA, MI SA EVROPOM!

U nastavku pročitajte nadbiskupovu homiliju u celosti.

Draga braćo i sestre!

Davši Vam, dakle, ovo predivno ime i poslanje „brata“ i „sestre“, izrekao sam Vam važnu istinu! Nitko od nas ne živi sam. Nitko od nas nije gola individua, već svježi i plodonosni organ velike obitelji čovječanstva. Među nama, dakle, teku veliki potoci odnosa i vertikalno i horizontalno. Moj je brat i sestra jednako onaj iz zemaljskog vrta Eden kao i onaj koji će biti posljednji rođen u istoriji čovječanstva. Kao što svi izgrađujemo ili rušimo povijest, tako mi svi jedni drugima postavljamo suživotne čvrste zidine ili rušimo temelje zajedništva ili solidarnosti. Ako sv. Crkva danas svečano slavi sv. Joakima i Anu, roditelje blažene Djevice Marije, koja je Majka Bogu čovjeku Isusu Kristu, onda time ispovijeda veliku istinu, da su oni bili svjesni svoje povijesne odgovornosti i da su molitvom, postom i žrtvom postali djelotvorni član u lancu Božje ljubavi čitave porodice čovječanstva. Nisu htjeli bit destruktivni. Nisu rušili putove ljubavi, nisu uništavali rijeke odnosa, nisu uništavali plodnu zemlju odgovornosti niti slomili branu pravednosti. Poštovanjem Tvorca povijesti radosno su  izvršili svoju osobnu i historijsku ulogu. Tako su omogućili da je upravo iz njihovih srdaca ljubavi procvao najljepši cvijet čovječanstva.  A taj najljepši cvijet među ljudima je miomirisni cvijet spasenja, sam Isus Krist.

Duh vremena u kojem mi živimo ne naglašava više ovu predivnu tradiciju služenja čovječanstvu. Naše vrijeme stavlja naglasak na trenutačni ugođaj izolirane individue. Za tu individuu ne postoji ništa više ni prije njega ni poslije njega. Ruši pred sobom i iza sebe sve mostove, sve putove, sve brane…

Budimo dakle braćo i sestre zahvalni za sva upozorenja prirode i nadahnuća Božje Providnosti. Naša duhovna i moralna neodgovornost nužno urušava sve vidljivo i opipljivo u ovom zemaljskom svijetu. Tko uništava vječnost, uništava temelje povijesnog. Ali važno je i ovo: tolike katastrofe u vidljivom svijetu ne smiju nas odvesti u svijet iracionalnosti i panike. Potrebna je zahvala i vjernost Tvorcu, umjesto traženja ciljeva koji pridaju svijetu pomodarstva. Potrebno je da zajedno izgrađujemo zemaljsku i vječnu budućnost sinova i kćeri Božjih.

(kmc)

FOLLOW US ON: