Homelokalne vestiBiskup Svalina predvodio obred preminuća Sv. Franje

Biskup Svalina predvodio obred preminuća Sv. Franje

U predvečerje svetkovine utemeljitelja franjevačkog Reda – sv. Franje, u ponedjeljak 3. listopada, franjevački samostan i župa sv. Ante Padovanskog u Beogradu, ugostila je srijemskog biskupa koadjutora s posebnim ovlastima, mons. Fabijana Svalinu, koji je predvodio i svečanu Večernju te Transitus – tradicionalni obred preminuća svetog oca Franje. Serafski otac Franjo preminuo je upravo navečer 3. listopada, u dobi od 44 godine, okružen braćom koja su mu čitala iz Ivanovog evanđelja. Do danas ostao je među franjevcima ovaj lijepi obred sjećanja njegovog prijelaza k Ocu na nebo, te ga iznova ovom molitvom i obnavljaju. Uz redovite elemente Večernje, pjevaju se ili čitaju i prigodne antifone i čitanja evanđeoskog izvještaja te izvještaja sv. Bonaventure u kojem opisuje Franjino preminuće.

Biskupa Fabijana pozdravio je domaći župnik i gvardijan, fra Ilija Alandžak, te uveo u dugu i lijepu tradiciju ovog jedinstvenog slavlja. Uz biskupa Svalinu, sudjelovali su i beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Beogradu, mons. Simon Sanchez Bolivar, te braća franjevci, kao i svećenici iz Beogradske nadbiskupije te Subotičke i Srijemske biskupije, te redovnice usmiljenke s Banovog brda u Beogradu, i grkokatoličke redovnice – sestre Službenice Bezgrešne Djevice Marije, koje od nedavno djeluju i u Apostolskoj nuncijaturi u Beogradu.

Biskup Svalina potaknuo je u prigodnom nagovoru okupljene vjernike na nasljedovanje poniznosti i skromnosti sv. Franje, osobito u služenju bližnjima i potrebitima – siromašnima, obespravljenima, potlačenima, osamljenima, bolesnima… te ujedno čestitao braći franjevcima svetkovinu njihovog utemeljitelja, izrazivši i radost što ima čast po prvi puta ne samo sudjelovati nego i predvoditi ovaj lijepi i dirljivi obred.

Za vrijeme pjevanja antifone O anima sanctissima biskupi su prenijeli goruću uljanicu na pokrajnji oltar Preminuća sv. Franje, simbolizirajući tako odlazak njegove duše k Ocu.

Liturgijsko i korsko pjevanje su animirali koralisti zbora Ars vocalis, uz sudjelovanje okupljene zajednice i svećenika, a svi su se nakon liturgijskog slavlja zadržali uz bratske agape u samostanskom refektoriju.

srijembiskupija.rs

FOLLOW US ON: