Homelokalne vestiBiskupi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda održali online zasjedanje

Biskupi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda održali online zasjedanje

Članovi Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda (MBK), pod predsjedanjem mons. Ladislava Németa SVD, biskupa zrenjaninskog i predsjednika MBK, održali su svoje XXXVII. plenarno zasjedanje 2. decembra 2020. putem video linka. Na zasjedanju su također sudjelovali apostolski nuncij u Republici Srbiji, mons. Luciano Suriani, skupa s prvim savjetnikom nuncijature mons. Ferminom Sosom Rodriguezom, i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori, mons. Luigi Pezzuto, te generalni tajnik MBK, vlč. Mirko Štefković.

Sudionici su na početku konstatirali kako je ovakav vid susreta pravi blagoslov, uzevši u obzir da zbog epidemiološke situacije već dulje vrijeme nije moguće drugačije organizirati plenarno zasjedanje. Nakon usvajanja dnevnog reda i zapisnika s prošlog zasjedanja, biskupima su se obratili apostolski nunciji, ohrabrujući ih da ustraju u zajedničkom radu i skrbi za povjerenu im pastvu. Nuncij Suriani je osobito izrazio radost što je na svetkovinu Svih svetih srbijanski dnevni list Politika objavio ekskluzivni intervju sa Svetim Ocem, koji je vrlo dobro prihvaćen od strane javnog mnijenja.

U radnome dijelu zajedanja biskupi su usvojili izmjene Smjernica za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba u Crkvi, prema aktualnim uputama Svete Stolice. Na dnevnom redu se također našla izrada teksta Ratio fundamentalis za odgoj svećeničkih kandidata, s naglaskom na brigu za duhovna zvanja i permanentni odgoj svećenika. Dobar dio susreta biskupi su posvetili razmjeni pastoralnih iskustava iz vremena pandemije, pri čemu su utvrdili kako je nužno i dalje budno pratiti odredbe mjerodavnih državnih tijela, kako bi u slučaju potrebe donijele nove mjere vezane za liturgijska i druga slavlja. Biskupi su zaključili da, ukoliko bude potrebno, eventualne restriktivne mjere neće donositi na razini MBK, nego će ih svaki biskup donositi za svoju biskupiju, osobito s obzirom na blagoslov obitelji.

Slijedeće plenarno zasjedanje MBK planira se za 30. i 31. maja 2021. godine u Zrenjaninu, prilikom proslave zatvaranja Biskupijske sinode, ukoliko epidemiološka situacija to bude dopustila.

M.Š.

FOLLOW US ON: