HomeblagovestBlagovest 10/2022

Blagovest 10/2022

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj za mjesec oktobar. Budući da u ovom broju dominiraju tekstovi o Blaženoj Djevici Mariji, slobodno možemo reći da je to i glavna tema, uz tekstove koji se osvrću na Sinodu i samo tumačenje blagoslovljenih velebnih umjetničkih djela u kompleksu Marijanuma.

Krenemo li listati časopis od prvih stranica, vidjet ćemo poruku nadbiskupa koja donosi tumačenje mozaika, bolje reći važnosti samog mjesta gdje je postavljen, a ono u sebi krije dublji smisao s kojim je zapravo povezan svaki vjernik. Sljedeći tekst sažima nam smisao hodočašća pape Franje u Kazahstan kao i same poruke bratstva i mira koje je uputio na tom »hodočašću mira«. Na narednim stranicama pred nama je vrlo bogat, jedinstven članak retrospektivno posvećen Sinodi, uz osvrt na značenje hodočašća pape Franje u Kanadu i Kazahstan. Autor je spojio aktualno s prošlim, bolje reći ‒ samu ulogu Katoličke Crkve u sadašnjem društvu, koja uvijek prati društvo i daje čovjeku »ovdje i sada« konkretne poruke spasenja. Kroz sve to otkriva se ona glavna odrednica Crkve, a to je dijalog; autor stoga primjećuje da kategorija dijaloga zauzima središnje mjesto i u sinodalnim refleksijama. Tako Crkva svojim djelovanjem rehabilitira ono što prema mišljenju psihologa, antropologa, sociologa i politologa danas spada u »deficitarnu robu«. Nadalje, donosimo članak naslovljen Blažena Djevica Marija kod Ivana Damaščanskoga, koji nam može pomoći u shvaćanju veličine Majke Božje, njezine uloge u povijesti spasenja, a nadasve da vidimo koliku su ulogu imali i roditelji Blažene Djevice Marije u njezinom životu. Nakon toga donosimo analizu značenja mozaika Preobraženja Gospodinova, postavljenog na zvonik katedrale, napisanu samim umjetnikom p. Markom Rupnikom, dok skulptor Dragan Radenović prilaže tumačenje svoga djela, kipa pape Ivana XXIII. postavljenog u dvorištu katedrale.

Osim navedenih tekstova, tu su i redovite rubrike koje krase našu Blagovest i donose izvještaje o događanjima iz župa, rubriku »Mladi« s tekstom o susretu mladih u Bjelovaru u Hrvatskoj, uz svjedočanstvo jedne sudionice, tu je i rubrika za djecu s poučnom pričom o misijama, rubrika pred »Bogom blizim i dalekim« o Mariji te vijesti i događanja iz Nadbiskupije.

Dok ovako promišljam o nedavnom blagoslovu Pastoralnog centra »Papa Ivan Dobri«, ne mogu a da ne izreknem tri riječi: veličanstveno, dostojanstveno i sveto. Uistinu, bilo je tako toga dana… Uz mnoštvo okupljeno u Marijanumu kao da je sve drugo toga dana stalo i krenuo je jedan novi početak. Sada možemo biti sretni i radosni zbog tih veličanstvenih djela te svojim životom svjedočiti ljepotu »Tabora« Marijanuma.

Neka oktobar bude svima poticaj na veću pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji!

KMC

FOLLOW US ON: