HomeblagovestBlagovest 11/2022

Blagovest 11/2022

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj za mjesec novembar. Budući da nam taj mjesec donosi pregršt svetkovina koje nas upućuju na onozemnu stvarnost, vječnost i zagrobni život, ovaj nam broj sukladno tome daje tekstove o sadašnjosti u vječnosti i vječnosti u sadašnjosti koja je vidljiva u euharistiji, gdje se spajaju »onozemnost i ovozemnost«, dakako ‒ po rukama svećenika.

Stoga ćemo kad krenemo listati časopis na samom početku vidjeti nadbiskupovu poruku koja govori upravo o tome da ne trebamo biti zarobljenici materijalnih stvarnosti, nego uprijeti pogled u nebo, u duhovne stvarnosti i komunicirati s onozemnim, s Bogom. Drugi nam članak donosi poruke pape Franje koje je upućivao u oktobru, a kojima dominira apel za mirom u svijetu, kao i potreba za duhom bratstva da bi se iskorijenila glad u svijetu. Sljedeći nam članak progovara o zajedništvu, komunitarnoj dimenziji prevažnoj za Crkvu kao i za ekumenski dijalog. Stoga nam autor kroz tekst aktualizira govor o dijalogu i zajedništvu izraženim u posjetu kardinala Kocha koji je održao predavanje o Nicejskom saboru i prigodnom obilježavanju 1700-godišnjice toga sabora. Na tom su saboru donesene istine vjere koje se očituju upravo u euharistiji. Sljedeći je članak prilog o Drugom vatikanskom saboru i obnovi liturgije. Autor nam daje sažeti povijesni okvir, bolje reći aktere i vrijeme otvaranja i zatvaranja Drugoga vatikanskog sabora, kratki prikaz konstitucije o svetoj liturgiji ‒ za koju kaže: »Liturgija je vrhunac kojemu teži djelatnost Crkve i ujedno izvor iz kojega proistječe sva njezina snaga« ‒ kao i o promjenama u liturgiji, liturgijskoj zajednici, predsjedatelju i službenicima u liturgijskom slavlju. Naredni nam članak donosi kratki prikaz enciklika pape Franje Laudato si i Fratelli tutti koje su prevedene na srpski jezik. Središnji dio časopisa nudi vrlo bogat i zanimljiv razgovor s otpravnikom poslova u Apostolskoj nuncijaturi u Beogradu mons. Simónom Bolívarom Sánchezom Carriónom.

Osim navedenog, tu su i redovite rubrike koje krase našu Blagovest: ponajprije izvještaji o događanjima iz naših župa. Uz mnoštvo drugih zbivanja, ovdje bih samo istaknuo svećeničko ređenje vlč. Stipe Filipovića koji je postao misnikom, svećenikom. Rubrika Mladi donosi nam opis i svjedočanstva sudionika s oratorija za djecu i mlade koji se redovito odvija u Marijanumu. Rubrika za djecu daje poučnu priču o putu u nebo, a rubrika Pred Bogom blizim i dalekim o slavljenju svetaca, o onima koji su u nebu i povezuju ovozemno i onozemno. Na kraju su vijesti i najave događanja iz Nadbiskupije.

Dragi čitatelji, pokušajte, usudite se biti sveti! Ima li u nama Duha koji nas potiče izdizanju u visine koje nudi sveta liturgija, ili smo prečvrsto prikovani za zemlju prolaznosti?

FOLLOW US ON: