Homelokalne vestiBožićno čestitanje nadbiskupu Nemetu

Božićno čestitanje nadbiskupu Nemetu

U Nadbiskupskom ordinarijatu u Beogradu, u četvrtak 22. decembra održano je božićno primanje beogradskog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ladislava Nemeta za svećenike, redovnike, Bogu posvećene osobe, predstavnike drugih crkava i vjerskih zajednica, predstavnike školstva, kulture, zdravstva, vojske, policije, civilne vlasti Grada Beograda i Republike Srbije, kao i za ambasadore i članove diplomatskog zbora.

Nazočnima se obratio nadbiskup Nemet naglasivši kako je upoznat od svojih suradnika da je božićni prijem već tradicionalno održavan uoči Božića te da je on kao novi nadbiskup po prvi puta domaćin. Nadbiskup je na poseban način pozdravio patrijarha Srpske pravoslavne crkve g. g. Porfirija što je svojom nazočnošću uzveličao ovaj prijem te još jednom zahvali za riječi koje je uputio na ustoličenju 10. decembra u beogradskoj katedrali. Uputio je pozdrav svim predstavnicima drugih vjerskih zajednica koji ne slave Božić, nego slave druge blagdane te istaknuo nadu u buduću suradnju za dobrobit svih ljudi Republike Srbije. Pozdravio je i sve predstavnike ambasada, vojske koja se brine za sigurnost zemlje. Nadbiskup je povezao sigurnost zemlje s ratom koji je u Ukrajini pa i samo slavlje Božića ove godine je u posebnoj situaciji i atmosferi zbog događaja u svijetu, jer na žalost puno je gradova i obitelji zbog rata pretrpjelo nevolje. „Budući da je od danas dan duži za dvije minute, mislim da nije slučajno da slavimo Božić baš u ovo vrijeme godine i u mraku, u mraku koji nas obasiplje i koji nas drži u ropstvu, ali ne samo simboličnom mraku nego i stvarnom, jer ako pogledamo u Ukrajini dosta stanovnika nema struju i žive u mraku, pokazuje da mrak ubija kao i rat. Upravo u mrak dolazi Isus Krist koji se rodio u Betlehemu da bi donio radost. Kad se rodio svi su ga tražili i došli k njemu: anđeli, pastiri i mudraci. Ja vam želim da i vi tražite ono što predstavlja Isusa: radost života, dar života u malom djetetu, ali i otvorenost za sve što je dobro u nama, jer Bog nas je stvorio dobrima, ali ako zbog različitih životnih iskustava nismo toliko dobri koliko bi trebali biti pokušajmo sada kada je i početak Nove godine da obnovimo što je u nama pozitivno i krenemo novim putem“, rekao je nadbiskup Nemet. Na kraju je nadbiskup čestitao Božić i Novu godinu onima koji slave po gregorijanskom kalendaru kao i onima koji slave po julijanskom kalendaru.

Riječi čestitke Božića nadbiskupu Nemetu kao i svima koji slave po gregorijanskom kalendaru uputio je patrijarh srpski Porfirije.

Nakon upućenih čestitki prijem je nastavljen uz razgovor i prigodni domjenak.

KMC

FOLLOW US ON: