Homelokalne vestiČetvrti oratorij za djecu i mlade održan u Subotici

Četvrti oratorij za djecu i mlade održan u Subotici

Posljednja subota u mjesecu u Beogradskoj nadbiskupiji je, sada već tradicionalno, postala subota oratorija za djecu i mlade. Ovo je bio već četvrti po redu oratorij za ovu godinu, a održan je 28. maja 2022. godine u Subotici. Djeca i mladi, predvođeni organizatorom vlč. Mihaelom Sokolom, župnikom i rektorom Marijanuma u Beogradu, gdje se inače održava oratorij, ovaj su se put uputili u Suboticu. Na susret je u ranim jutarnjim satima krenuo autobus s djecom, mladima i roditeljima, kako bi se u zajedništvu s djecom i mladima Subotičkog oratorija molili, igrali i družili. Mladi animatori iz Subotice srdačno su dočekali goste iz Beograda te u cjelodnevnom programu u župi Uskrsnuća Isusova u Subotici animirali djecu i mlade Subotičkog oratorija i djecu i mlade iz Beograda. Nakon srdačnog pozdrava i dobrodošlice koju je uputio župnik vlč. Vinko Cvijin, uslijedila je kratka kateheza vlč. Sokola koji je govorio o euharistiji. Da bi što bolje približio samu tajnu euharistije, pokušao je kroz primjer proslave rođendana ili nekog slavlja dočarati djeci što je to sveta misa i što se na misi događa: rekao je da kao što se na rođendanu »veseli i jede torta«, tako se i na svetoj misi »blaguje Tijelo Kristovo«. Ako na rođendanu ne bismo jeli tortu, onda to ne bi bila proslava u pravom smislu riječi; tako i na misi ‒ ako ne blagujemo tijelo Kristovo, to nije pravo slavljenje mise kakvo bi trebalo biti. Vlč. Sokol je pojasnioi da na misi kruh postaje Tijelo Kristovo i vino Krv Kristova, ali da se ne mijenja okus, miris i izgled kuha. Ako želimo primiti Krista u pričesti, »moramo biti bez grijeha i prije toga ići na sakrament koji se zove ispovijed«, zaključio je vlč. Sokol. Budući da je bilo više od sedamdeset sudionika različite dobi, animatori su ih podijelili u grupe (od vrtićke dobi do srednjoškolaca), kako bi se što bolje proveo predviđeni program. Grupa djece vrtićke dobi imala je radionicu bojanja crteža sa spomenutom temom euharistije, dok su grupe starije djece, srednjoškolaca i studenata imale radionicu upoznavanja i razgovor o euharistiji. Nakon toga uslijedila je plesna radionica, gdje su djeca uz instrukcije animatora učila plesne korake uz glazbu. Osim radionica, šarolikost i ljepota programa koju su pružili animatori Subotičkog oratorija ostvarivala se kroz igru, kako u samim prostorijama spomenute župe, tako i kod crkve na mjestu zvanom »Kalvarija»«. Zbog kišovitog vremena odigrana je samo jedan igra, no djeca su bila vrlo inspirirana i vesela zbog mogućnosti igre loptom na otvorenom. Susret je doživio vrhunac u zajedničkom slavljenju svete mise koju je predvodio vlč. Sokol, a glazbeno su je animirali mladi Subotičkog oratorija.

Vlč. Sokol se u propovijedi osvrnuo na pročitanu Riječ Božju te misao kad Isus govori da ništa ne može učiniti bez Oca. To je ujedno poruka i nama da shvatimo »da ni mi ne možemo ništa učiniti bez Boga«, rekao je vlč. Sokol. Sve što imamo primamo od Boga, pa tako u životu »ni vi ne možete sami bez pomoći svojih roditelja; sve primate od njih, zato je važno da im kažete hvala za sve što su vam omogućili, da ih volite i poštujete«, zaključio je vlč. Sokol.

Nakon završetka svete mise djeca i mladi odigrali su još jednu igru nazvanu »viski« i u radosti obogaćeni još jednim novim iskustvom sretno se uputili i vratili svojim kućama.

  1. M. / KMC
FOLLOW US ON: