Homelokalne vestiDuhovi. “Kako su čudesna i mnogobrojna dela tvoja Gospodine”

Duhovi. “Kako su čudesna i mnogobrojna dela tvoja Gospodine”

Svečanim euharistijskim slavljem u katedralnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, vernici grada Beograda, ali ove godine na poseban način i članovi neokatekumenskog puta, svetkovinu Duhova – Pedesetnicu proslavili su u 11 časova u zajedništvu sa svojim nadpastirom.

Ove godine sakramenat Potvrde nadbiskup Hočevar podelio je članovima neokatekumenskog puta, tačnije ove godine njih šestoro primilo je “Pečat dara Duha Svetoga”.

Svečano misno slavlje predvodio je nadbiskup i metropolita beogradski, mons. Stanislav Hočevar uz koncelebraciju župnika katedralne crkve vlč. Mihaela Sokola; dekana beogradskog dekanata preč. fra Ilije Alandžaka; mons. Grzegorza Chudeka, ekonoma Nadbiskupije; mons. Marka Čolića, arhivara.

Uporedivši dvoranu Poslednje večere i trenutak silaska Duha Svetoga na apostole, nadbiskup je istakao da i pored različitosti, prvenstveno različitosti krajeva, zemalja odakle krizmanici i dolaze svi okupljeni oko zajedničkog stola Euharistije, sve spaja taj jezk, jezik koji svi razumeju, jezik ljubavi. Zahvalivši prvenstveno samome Bogu na tom daru da uprkos ovoj situaciji i pandemiji u kojoj se svet i dalje nalazi, preuzvišeni je istakao da je Bogu sve moguće i da se upravo u ovakvim stvarima i vremenima očituju Gospodinova mnogobrojna dela.

“Duh Istine, želi doći…“

Poručivši mladima, krizmanicima da posebno na dan Pedesetnice osluškuju šta im Duh Istine govori, nadbiskup Hočevar naglasio je da ipak postoje istine koje mladi, sami od sebe ne mogu poznavati. Povrh talenata koje je svako primio, bez osluškivanja i potpunog predanja Duhu Svetom niko ne može spoznati te dubine; “ Bog, Presveto Trojstvo; Božiji nevidljivi svet, tako je beskonačan, lep i bogat, tako sjajan u svojoj nebeskoj lepoti i nebeskoj harmoniji, da niko od nas sam od sebe ne može uranjati u taj veliki svet” istakao je nadbiskup. Samo duh Istine koji je sam Isus, može svakog preobraziti i uz potpuno predanje Njemu svaki čovek može upoznati taj Božiji nevidljivi svet, svet ljubavi, svet bez mržnje, ratova, svet u kome bi svako razumeo svog brata, sestru, svet u kome bi svi govorili univerzalni jezik, jezik ljubavi. Upravo taj duh, duh Istine želi doći među ljude, želi doći u svačije srce ali svaki čovek ga treba dočekati raširenih ruku, spreman da dopusti da Bog deluje po njemu preobražavajući čitav svet.

Nakon homilije usledila je i sama podela sakramenta Svete potvrde.

Nakon svečanog misnog slavlja krizmanici su primili prigodne darove koje je nadbiskup ali i sam neokatekumenski put pripremio za njih, na koncu čega su krizmanici imali svečani ručak sa nadbiskupom.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: