Homelokalne vestiI državni predstavnici najavili posjet nadbiskupa Gallaghera Srbiji

I državni predstavnici najavili posjet nadbiskupa Gallaghera Srbiji

Dan nakon što je objavljeno da će tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher biti glavni zareditelj na biskupskom ređenju biskupa koadjutora srijemskoga mons. Fabijana Svaline na svetkovinu Krista Kralja 21. novembra i državne vlasti Republike Srbije najavile su pohod toga visokoga vatikanskoga predstavnika.

Naime, ministar vanjskih poslova Republike Srbije Nikola Selaković najavio je dolazak nadbiskupa Gallaghera 22. novembra u Beograd u intervjuu koji je dao srpskim Novostima kazavši da je nedavno s njime razgovarao u Vatikanu i dodao da će posjet tajnika za odnose s državama biti važan događaj. Prema njegovim riječima u intervjuu od 27. oktobra Vatikan „ima principijelan stav o nepriznavanju kosovskoga separatizma kao državnosti i njihova podrška Srbiji puno znači“.

Upitan o mogućem posjetu pape Franje Srbiji, ministar vanjskih poslova Selaković odgovorio je: „Sveta Stolica određuje vanjskopolitičku agendu posjeta svog poglavara na temelju komunikacije s dominantnim kršćanskim zajednicama u pojedinim zemljama. To znači da je realizacija papinoga posjeta Srbiji usko povezana s glasom Srpske pravoslavne Crkve. Uvjeren sam da će dvije Crkve komunicirati i razgovarati o tom pitanju.“

Podsjetimo da je prije desetak dana u Rimu na Papinskom lateranskom sveučilištu otvorena izložba Državnoga arhiva Srbije pod nazivom „Srbija i Vatikan 1878.-1914.“ koja govori o nastanku i razvoju bilateralnih odnosa dviju država, a na čijem su otvorenju sudjelovali nadbiskup Gallagher te ministar Selaković.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: