Homelokalne vestiIspraćaj pokojnog Mateja Periša

Ispraćaj pokojnog Mateja Periša

Tijelo pokojnog Mateja Periša ispraćeno je u petak, 20. maja 2022. godine iz crkve Sv. Ante u Beogradu za Split, gdje će biti sahranjen u ponedjeljak, 23. maja 2022. godine. Svetu misu i ispraćaj predvodio je mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit. Na ispraćaju je sudjelovao i patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve g.g.Porfirije u pratnji vikarnog episkopa Justina. Uz Matejevog oca Nenada Periša ispraćaju je nazočio veliki broj vjernika i građana Grada Beograda.

Nadbiskup Hočevar je u propovijedi podsjetio kako je pravo bogatstvo ono što je iznutra, a ne ono što je izvana, stoga važno je i u teškim trenutcima života sačuvati nutarnji mir te u zajedništvu iskazivati solidarnost. Nadbiskup se prisjetio prvih dana kad je nestao Matej i kad se molilo upravo u ovoj crkvi za njegov pronalazak, kao i zgode kada ga je jedan intelektualac pitao zašto se toliko bori za njega, što ga je vrlo rastužilo. Nestanak označava nešto dublje „nestaju nam mladi, a kad oni nestaju onda stariji stoje pred najvećim izazovima“, rekao je nadbiskup i dodao da „čitava Europa boluje od nestanka mladih“. Nadbiskup je naglasio da je društvo bez mladih društvo bez pravih nadahnuća, bez dinamizma koje može čovječanstvo integralno usmjeravati u budućnost. Naime, žrtva ovog mladića doprinijela je zajedništvu i povezanosti između Beograda i Splita koje se dogodilo njegovim odlaskom, ali „na žalost on je morao otići da bi nas sabrao, tako njegovom smrću dublje ga otkrivamo, da bi mi pobudili čežnju da budemo jedno, jer svi smo mi braća. Molili smo da bi pronašli Mateja, ali i da bi ovo društvo i institucije ponovno pronašle mlade i skrbile o mladima, a čitavo evanđelje govori o Isusovoj brizi o mladima“, rekao je nadbiskup. Nadbiskup je na kraju izrazio sućut, ali puno više zahvalu Matejevom ocu Nenadu, da je toliko molio i u nama na taj način probudio čežnju za molitvom i nadom.

Na ispraćaju je i patrijarh Porfirije uputio riječi ohrabrenja pitajući: „Da li je smrt poslednja reč o nama, ili je smrt ono što Matejev otac, naš brat Nenad, govori? Bolno je kada pošalje majka sina u vojsku, ili devojka isprati momka u vojsku, kada će proći mesec, dva dana da ga ne vidi. A kamoli kada pošaljemo sina u Hristovu vojsku, u večnost, i da čekamo kada ćemo i mi doći da se sa njim zagrlimo i vidimo“.

Patrijarh Porfirije je rekao da na sahrani svakog čovjeka izgovara rečenicu: “Hristos Gospod da oprosti grehe pokojnika i nastani ga u mestu cvetnom odakle odbeže svaka žalost”, te nastavio govor mislima da „vaskrsenje Hristovo nam otkriva tajnu istine da ničiji život nema smisla ako nije večan. Svi mi znamo da ljudi oko nas umiru i svi se ponašamo kao da mi nećemo umreti. Tek kada nam neko veoma blizak ode iz ovoga sveta mi počinjemo ozbiljno da se fokusiramo na tajnu života. Da li svi umiru osim nas ili postoji nešto što je jedino sigurno, a to je da ćemo otići iz ovoga sveta. A onda kroz tačku odlaska sve dobija svoj smisao“, rekao je Porfirije.

 

 

V.M./KMC

FOLLOW US ON: