HomevestiIzaslanstvo Svete Stolice na blagdan sv. Andrije u Istanbulu

Izaslanstvo Svete Stolice na blagdan sv. Andrije u Istanbulu

O blagdanu sv. Andrije, 30. novembra, izaslanstvo Svete Stolice pohodilo je ekumenskog patrijarha Bartolomeja u sjedištu Ekumenskog carigradskog patrijarhata, izvijestio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Izaslanstvo Svete Stolice u Istanbulu je predvodio predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinal Kurt Koch. U kardinalovoj pratnji bili su tajnik Vijeća biskup Brian Farrell i podtajnik biskup Andrea Palmieri. Izaslanstvu se u sjedištu Ekumenskog patrijarhata pridružio otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Turskoj mons. Walter Erbi.

Izaslanici pape Franje sudjelovali su na svečanoj liturgiji koju je služio ekumenski patrijarh Bartolomej u sabornoj crkvi sv. Jurja. Kardinal Koch predao je patrijarhu potpisanu poruku Svetog Oca koja je pročitana po završetku liturgije.

Papa je poručio da poruku šalje ne samo zbog bratskog prijateljstva, nego i zbog drevne i duboke veze vjere i ljubavi između Rimske i Carigradske Crkve. Sveti Otac zajamčio je svoju duhovnu blizinu. Poručio je da je poslao izaslanstvo da bi prenijelo njegove dobre želje radosti i mira patrijarhu Bartolomeju, njegovoj braći biskupima, kleru, monasima i laicima okupljenima na božanskoj liturgiji.

Podsjetio je i na posjet Bartolomeja Vatikanu, pri čemu su iskazali zajedničku predanost „u brizi za stvoreni svijet, obrazovanju budućih generacija, dijalogu različitih religijskih tradicija i težnji za mirom“. Papa je istaknuo da na taj način, kao pastiri, jačaju vezu između dviju Crkvi čija odgovornost proizlazi iz „zajedničke vjere u Boga Svemogućeg Oca, stvoritelja neba i zemlje, Gospodina Isusa Krista, Sina njegova, koji je postao čovjekom radi našeg spasenja, umro i uskrsnuo od mrtvih i Duha Svetoga, Gospodina i životvorca, koji usklađuje razlike bez da ih dokida“.

Sveti Otac pozvao je da se to zajedništvo učini vidljivim. Svjestan međusobnih otvorenih teoloških i eklezioloških pitanja, izrazio je nadu da će zajednička suradnja katolika i pravoslavaca rasti „u područjima u kojima to ne samo da je moguće, nego je i imperativ“.

Na kraju je zazvao zagovor svete braće Petra i Andrije, ustvrdivši da je puno zajedništvo za kojim čeznu dar Božji, milošću Duha Svetoga. Papa Franjo poruku je zaključio moleći Božju pomoć za spremnost u prihvaćanju tog dara kroz molitvu, unutarnje obraćenje i otvorenost u prihvaćanju i nuđenju oprosta. Patrijarhu Bartolomeju je na taj način uputio zagrljaj mira.

(IKA/KMC)

FOLLOW US ON: